Ще можем да разглеждаме „МАРС отблизо“ до 2 декември

Изложбата „Марс отблизо“ ще остане на разположение на всички, които искат да научат повече за това докъде е стигнало човечеството по пътя към Червената планета до 2 декември в Paradise Center, информират организаторите от National Geographic. Но това далеч не е единствената интересна инициатива, която може да заведе нас или децата ни до Марс през декември …поне виртуално.

През неделите на последните три седмици всички гледаме към Марс. Е, може би не всички, но със сигурност го правят милиони хора, гледайки научнопопулярния ТВ блокбъстър „МАРС“ на National Geographic, чиято премиера, излъчена на 13 ноември, е била видяна от над 15,5 млн. зрители по света.

Междувременно у нас от миналата седмица насам е отворена интерактивната изложба „МАРС отблизо“, която е част от глобалния проект на National Geographic по повод премиерата на споменатата телевизионната продукция. Според организаторите, експозицията вече е посветена от близо 2000 души, но хубавото е, че възможностите за това все още не са изчерпани. Според последната информация, изложбата „Марс отблизо“ ще остане на разположение на всички, които искат да научат повече за това докъде е стигнало човечеството по пътя към Червената планета до 2 декември в Paradise Center (бул. Черни връх 100, етаж +1).


Ще можем да разглеждаме „МАРС отблизо“ до 2 декември

© PCWorld България, pcworld

А че там има какво да се види е сигурно. Сред уникалните експонати на изложбата „МАРС отблизо“ например са българската разработка на космическата апаратура „Люлин-МО“ за измерване на параметрите на йонизиращата космическа радиация по пътя до Марс и мостри на български лиофилизирани (космически) храни, предоставени от Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките (БАН). 


Ще можем да разглеждаме „МАРС отблизо“ до 2 декември

© PCWorld България, pcworld

С помощта на очила за виртуална реалност и специално разработено от National Geographic VR съдържание пък посетителите на „Марс отблизо“ могат да изживеят виртуално кацане на Червената планета.


Ще можем да разглеждаме „МАРС отблизо“ до 2 декември

© PCWorld България, pcworld

В първите дни на изложбата „Марс отблизо“, за първи път у нас бе представен и анти-гравитационен тренажор, разработка на НАСА. Благодарение на него и комплект за виртуална реалност, близо 400 желаещи успяха да изпитат усещане, максимално близко до това, което биха усетили ако се движат по повърхността на Марс. Тренажорът създава налягане, което кара човек да усеща теглото си да намалява и така пресъздава чувството за намалена гравитация.

Разбира се, ще имаме възможност да продължим да гледаме и новите епизоди на ТВ поредицата “МАРС”, излъчвани всяка неделя от 20:55 на канала на National Geographic. Но освен телевизионната продукция, част от глобалния “марсиански” проект на медията са също ексклузивни теми за Марс в списанията National Geographic и National Geographic KIDS, както и ежеседмичните мероприятия „Работилница МАРС”, предназначени за деца на възраст между 6 и 12 години. Те ще се провеждат всеки уикенд до 18 декември в Музейко в групи по 15 деца -  всяка събота и неделя от 11:00 ч. до 12:30 ч. в Creativity Studio на 3 етаж в основната сграда на Музейко. Всички деца, които се включат, получават специален „МАРС паспорт“ и имат шанс да спечелят интересни награди от National Geographic.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.