Насока за ИТ квалификация: расте търсенето на Node.js специалисти

Търсенето на Node.js специалисти се е увеличило с над 10 пъти през последните 4 години, твърдят от софтуерна компания Axway България, а тенденцията е в сила и в България. Но как се става Node.js програмист? Вижте в следващите редове.

Въпреки че ИТ персоналът тази година е на десетата позиция в Топ 10 листата на най-търсените професии у нас, това не означава че проблемът с недостигът на кадри в ИТ бранша е решен. Всъщност търсенето на специфични умения и квалификации продължава с все същата интензивност, а в някои области дори расте, при това в пъти. Това важи с пълна сила за Node.js специалистите, търсенето за които се е увеличило с над 10 пъти през последните 4 години, според софтуерна компания Axway България.

Сред основните причини за това е фактът, че уеб приложенията, разработени с помощта на Node.js, все по-упорито изместват традиционни за сървърните приложения технологии и езици като PHP. За последните 5 години в Google са отбелязани почти двойно по-малко търсения за PHP, докато интересът към Node.js стремително нараства. 

Докато през 2011, според резултатите, отразени в търсачката на Google, най-голям интерес към Node.js проявява Япония, през 2012 – Южна Корея, към 2014 Node.js придобива популярност в цял свят. В България специалистите по подбор също отчитат завишено търсене на Node.js кадри, посочват още от компанията. А засега у нас Node.js не се изучава в нито един от Университетите.


Насока за ИТ квалификация: расте търсенето на Node.js специалисти

© PCWorld България, pcworld

Как тогава се става Node.js програмист? Според Добри Добрев, Мениджър SaaS проекти в Axway България, “всеки, който има някакъв опит с който и да е програмен език, може бързо и лесно да надгради уменията си и да стане FULL STACK JavaScript програмист – т.е. да използва един език за разработване на всички компоненти (сървър, визуализация, база данни)”.

А за да подкрепи специалистите, които искат да се развиват в тази посока, на 31 октомври Axway стартира в България безплатен курс за JavaScript, Node.js и Java. Подробности за това обучение компанията дава на своя официален сайт http://academy.axway.bg/, а ето и накратко какви предимства дава познаването на Node.js и JavaScript, според специалистите на разработчика:


Насока за ИТ квалификация: расте търсенето на Node.js специалисти

© PCWorld България, pcworld

 

  • Node.js позволява създаването на уеб сървъри и мрежови инструменти, и дори настолни апликации използвайки само JavaScript и колекцията от модули в NPM каталога.
  • JavaScript може да се използва в браузър, в сървърна среда, както и за работа с информация от база данни.
  • JavaScript e най-подходящият избор за създаване на двете - уеб и мобилна версия - на дадено приложение, като позволява преизползването на код между тях.
  • Всеки, който познава езика JavaScript, би могъл да усвои по-лесно и широко популярните библиотеки - jQuery / Backbone / Angular / React и платформи като Node.js.
  • ГолямачастотHTML5 се състои във функционалности, имплементирани с JavaScript. Познаването на този език помага за по-доброто разбиране на HTML5 стандартите и работата с браузъри.
  • JavaScript e най-подходящият език за крос-компилация и създаване на приложения на каквато и да е платформа  -> Windows / Linux / macOS / iOS / Android и т.н. Един и същ код се използва за всички операционни системи, което пести време, пари и ресурси.
  • JavaScript е най-разпространеният език в Github (милиони програмисти използват GitHubкато инструмент за споделяне на сорс код – работейки по проекти в екип с други колеги) 
  • Всички софтуерниги ганти като Facebook / Google / Uber / Microsoft / Netflix / IBM използват все повече JavaScript и пренаписват огромна част от приложенията си на този език.“
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.