Колонизацията на Марс в плановете на Илон Мъск – нови подробности

Орди от роботи-миньори, огромни тунели за производство и горивна независимост – това са само част от идеите, които Илон Мъск намира за приложими в неговия невероятен план за колонизация на Червената планета.

По-малко от месец мина, откакто Илон Мъск представи Междупланетната транспортна система (Interplanetary Transport System, ITS) и нахвърля някои детайли за това как неговата компания SpaceX ще открие колонизацията на Марс, така че въображението ни все още е под пара, но ето че то вече има и нова порция “храна” за действие. Тези дни на онлайн ресурса Reddit се състоя поредната АМА сесия с именития предприемач, в хода на която той сподели и нови подробности за своя невероятен план за овладяване на Червената планета. Ообобщаваме ги накратко в следващите редове.

И така, във виденията на Илон Мъск неотменна част от бъдещите колонии на Марс ще бъдат множество роботи-миньори. На тях ще бъде възложена задачата за прокопаването на многобройни тунели под повърхността на планетата, които ще образуват сложна подземна промишлена инфраструктура. Така бъдещите колонисти на Марс, които ще живеят в красиви и елегантни куполи от въглеродни влакна и стъкло може и никога да не видят и усетят недотам привлекателната страна от живота на, или по-точно под повърхността на, Червената планета.

Докато отговаря на въпроси, илон Мъск разкрива и как според него колонията ще може да се содбие с независимост от Земята по отношение на горивото за космическите апарати. Според него, използвайки капсули Dragon за изпълнение на разузнавателни задачи колонистите ще могат да намерят най-добрия възможен начин за добиване на вода в количества, необходими за производството на гориво. Първият камък на Марсианския завод за производство на такова гориво може да бъде положен още от първия кораб, който стигне до там, доставяйки цялото необходимо оборудване в рамките на планирана за 2018 г. безпилотна мисия. Екипът на първата пилотирана мисия до Марс пък може да продължи строителството. След това компанията SpaceX има намерение да удвоява броя на стартовете при всяко идеално взаимно разположение на Земята и Марс (т.е. на всеки 26 месеца) дотогава, докато колонията на Червената планета не стане напълно независима при производството на гориво.

Основателят на SpaceX обаче не отговаря на нито един въпрос относно текущото състояние на ракетата Falcon 9 (която, както сигурно знаете, на 1 септември се взриви на стартовата площадка при подготовката за старт). Затова пък Мъск заяви, че при подобаващо техническо обслужване финалната версия на ракетата-носител Falcon 9 (Block 5) ще може да се използва “почти безкрайно”. Към производството на Falcon 9 (Block 5) компанията би трябвало да пристъпи през следващите 6-8 месеца.

Това обаче далеч не е последната порция данни по отношение на грандиозния план на SpaceX за колонизацията на Марс. През следващите година-две ни предстои да научим още множество подробности от него, включително за пътническия отсек на ITS, които Илон Мъск обещава да сподели по подобен начин. Е, очакваме ги с нетърпение.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.