Китай ли ще построи най-големия ракетоплан за космически туризъм?

Компанията China Academy of Launch Vehicle Technology предлага космически апарат, който ще може да разхожда в орбита по 20 туристи едновременно на цена от около $200-250 хиляди. Но кога да го очакваме?

Обещанията на Virgin Galactic за комерсиални космически полети и туристически разходки в орбита все още не са се сбъднали, но може би компанията ще трябва да побърза с осъществяването на идеята, защото скоро може да се изправи пред могъща конкуренция от страна на Китай. Във всеки случай, подкрепяната от правителството китайска компания China Academy of Launch Vehicle Technology се е заела сериозно с разработката на апарат за космически туризъм, който при това ще може да извежда в орбита доста повече пасажери в сравнение с корабите на VG.

Всъщност специалистите на китайската компания са подготвили два проекта за космически кораб, информира изданието New Scientist. Те по същество представляват “ракетоплани” с достатъчно мощност за вертикално излитане и възможности за издигане на подходяща височина. След кратко пребиваване в орбита апаратите могат да се връзщат на земната повърхност. При това има възможност и за многократно (поне около 50 пъти) използване на апаратите, което, разбира се, ще намали себестойността на изстрелванията.

По-0компактната и лека версия на китайския космически кораб за туристи е с тегло от 10 тона. Тя е предназначена за издигане на височина до 100 км. и може да приема на борда си до 5 пътници. По-голямата версия обаче е внушителна: нейното тегло е 100 тона, може да се издига на височина 130 км. и да превозва до 20 пътника. Освен това, тази версия може да се използва и за извеждане в орбита на неголеми спътници.


Китай ли ще построи най-големия ракетоплан за космически туризъм?

© PCWorld България, pcworld

Така изглежда най-общо планът за туристическия космически полет на China Academy of Launch Vehicle Technology

Ръководителят на проекта Хан Пенгсин (Han Pengxin) твърди, че наземкните тестове на тези апарати са почти на приключване. Той очаква през следващите две години да бъдат изпълнени и полетните изпитания, а изпращането на “полезен товар” да бъде осъществено към 2020 г.  Ако предстоящите изпитания потвърдят безопасността на пътническите полети, то цената на билета за космически туризъм в случая ще бъде около $200-250 хиляди.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.