Практиката е най-ценното в обучението на бъдещите програмисти

За да бъде успешен в професията на софтуерния инженер, човек трябва да приеме писането на код и решаването на софтуерни проблеми като част от своето ежедневие, разкрива Виктор Цветков, старши технологичен трейнър в „Софтуерната академия на Телерик”, в интервю за PC World България. Вижте какво още разказа той за вас.

За учениците новата учебна година вече започна, но за студентите нейното начало идва след броени дни. Съвсем не е далеч и стартът на новата учебна година за хората, които търсят знания и реализация в сферата на софтуерното инженерство с помощта на „Софтуерната академия на Телерик“. Оказва се, че интересът към тази образователна институция напоследък е толкова голям, че нейният екип е удължил крайния срок за кандидатстване за нейноя нов образователен сезон до 2 октомври.

Решихме да потърсим причините за тази популярност, както и повече подробности за процеса на обучение, особеностите на работата там, а също и за новостите в есенния сезон на Софтуерната академия. За целта се обърнахме направо към “кухнята” на Академията и по-точно към един от обучи телите в нея. На нашите въпроси отговори Виктор Цветков, а подробностите, които разкри той, сигурно ще са интересни за всички, които смятат да гонят кариера в софтуерния бранш.

Виктор Цветков е завършил „Информатика“ в Софийския университет. С програмиране се занимава от 10 години, като последните осем от тях - професионално. Присъединява се към Progress, под чийто бранд Telerik вече оперира, през 2010 г., където работи в няколко екипа и ръководи проект за разработка на система за управление на човешките ресурси, както и миграцията на уебсайта на Progress към Progress Sitefinity CMS. В средата на 2016 г. се присъединява към екипа нац като старши технологичен трейнър.

--------------------

Как обучението в „Софтуерната академия на Телерик“ подготвя курсисти без никакъв предварителен опит в програмирането за успешна кариера в ИТ индустрията?

Курсистите в „Софтуерната академия на Телерик“ преминават през 12-месечна учебна програма, специално насочена към подготовка на хора без опит в програмирането за работа като младши софтуерни инженери. Програмата е интензивна, като в началото натовареността е по-малка - 2-3 лекции по 4 часа на седмица - за да могат курсистите без опит да навлязат постепенно в програмирането. С напредване на времето обучението става по-интензивно, като в трети модул, когато се изучават по-специализирани курсове, е целодневно и изисква пълна отдаденост от курсистите.

Най-ценното от обучението за курсистите е практическата му насоченост. Те получават задания за създаване и защита на отборни проекти, които ги поставят в максимално близка до реалната работна обстановка, където програмистите работят в екипи и разработват заедно софтуер. Заедно с редовните лекции организираме и уъркшопи, по време на които курсистите пишат код, решават конкретни проблеми и получават обратна връзка от трейнърите в „Академията на Телерик“.

Какви качества е необходимо да притежава човек, който иска да бъде успешен софтуерен инженер? Как могат да се развият те?

Основните качества, които правят един софтуерен инженер успешен, са логическо мислене, умение за решаване на проблеми, както и много упоритост и отдаденост на това, което правиш. За да бъде успешен в нашата професия, човек трябва да приеме писането на код и решаването на софтуерни проблеми като част от своето ежедневие. Човек трябва да се запали по идеята да намира и решава нови и все по-трудни задачи всеки ден. Също толкова важно е и да има кой да ти покаже верния път, по който да минеш, и тук е мястото на „Софтуерната академия на Телерик“, защото тя дава посоката и помага на хората да изградят солидна основа, върху която да се развиват в бъдеще.


Практиката е най-ценното в обучението на бъдещите програмисти

© PCWorld България, pcworld

Какви са изискванията за кандидатстване в инициативата?

„Софтуерната академия на Телерик“ дава възможност на всеки, без възрастови ограничения, да кандидатства и да се обучава напълно безплатно. Необходимо е желащите да се регистрират на нашия уебсайт и да се явят на приемен изпит, който включва три части: IQ, IT и английски език. От кандидатите очакваме да имат интерес и мотивация за развитие в софтуерната индустрия. Крайният срок за кандидатстване за новия сезон е удължен до 2 октомври.

По какъв начин желаещите да се обучават в „Софтуерната академия на Телерик“ могат да се включат след старта на новия сезон, ако са пропуснали кандидатстването?

Всеки, който е пропуснал възможността за кандидатстване, може да се възползва от нашите онлайн материали под формата на видео материали, презентации и демо уроци. Инициативата дава възможност на хора, които вече владеят материала за начинаещи, да се запишат директно в ускорените направления (така наречените „fast tracks“), които започват след третия месец на обучението.

Друга възможност са новите предстоящи безплатни семинари, част от Telerik Academy Plus, които скоро ще обявим. Те се провеждат веднъж в месеца, отворени са за всички и на тях се разглеждат различни теми от сферата на софтуерното инженерство.

Колко човека са се обучавали в инициативата? Какво се случва с тези, които не успеят да завършат цялото обучение?

До момента в присъствена форма на обучение в „Софтуерната академия на Телерик“ са се обучавали близо 4800 човека. От тях почти 800 са преминали успешно цялото обучение и са получили сертификат от нас. Останалите, които по някаква причина не са останали до края, също намират реализация в ИТ индустрията. Дори и само няколко месеца в инициативата дават солидна основа, за да продължиш да се развиваш в областта на софтуерното инженерство, ако имаш желание.

Подпомага ли по някакъв начин „Академията на Телерик“ хората, които я завършат успешно, в намирането на подходяща работа? Ако да, как става това?

Да. През февруари организирахме първия кариерен форум на „Академията на Телерик“. В него участваха 16 фирми и 150 курсисти, завършващи тогава „Софтуерната академия на Телерик“. Целта на събитието беше да запознае курсистите с различни кариерни възможности, като в същото време даде на подбрани работодатели достъп до добре обучени софтуерни инженери.

Като цяло, в края на обучението си в „Софтуерната академия на Телерик“ курсистите са достатъчно добре подготвени, за да започнат работа. Наши проучвания показват, че две-трети от завършилите започват работа, още докато се обучават в инициативата или само месец след приключването й.

С какво е по-различен осмият сезон в „Софтуерната академия на Телерик“ в сравнение с останалите досега? Кои са новите моменти (курсове, преподаватели и т.н.) ?

С всеки изминал сезон трейнърският екип се стреми да подобрява програмата и курсовете. Преподават се най-новите тенденции в езиците и платформите за програмиране и като пример мога да дам новостите в езика JavaScript, платформата Angular 2 и други. Преподавателският екип също има нови попълнения, като в това число попадам и аз - на практика новият сезон ще е първият, който стартира с мое участие.


Практиката е най-ценното в обучението на бъдещите програмисти

© PCWorld България, pcworld

Как очаквате да продължи развитието на „Софтуерната академия на Телерик“ след обединяването с Progress? Какво да очакват курсистите вбъдеще?

Progress продължава да е ангажирана със „Софтуерната академия на Телерик“. Както казах, тази година значително разширихме трейнърския екип на инициативата, а в момента подготвяме нова зала за обучения. Постоянно актуализираме и учебната програма и материали, за да обучаваме курсистите на най-новите софтуерни технологии.

--------------------

Въпросите зададе: Антон Арсенов
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.