Кога е най-подходящият момент да купим първия компютър на детето си?

На този въпрос отговаря скорошно проучване на Intel за отношението на българите към използването на компютри и лаптопи от деца. Според него най-добрата възраст едно дете да получи своя първи собствен компютър е между 7 и 12 години. А ето и какво още мислят хората у нас по тази тема …

Само ден ни дели от старта на поредната учебна година. За хиляди деца тя ще е първата. Дали обаче тя ще постави изискването за покупка на първия компютър за невръстния ученик? Ако не, то кога тогава ще е най-подходящия момент за тази покупка? Колко да е скъп? Трябвали да го връзваме веднага с интернет? …

На тези и на още важни интереси, свързани с взаимоотношенията между децата и компютрите опитва да отговори едно съвсем скорошно национално представително проучване на Intel сред българските потребители, целящо да изучи отношението към употребата на компютри сред собствениците на компютри и сред родителите в частност. А ето какво споделя компанията в самия разгар на Back-to-School сезон 2016.

Употреба на РС / лаптоп от деца

- Според цитираните данни, 46% от анкетираните в изследването български РС потребители смятат, че най-добрата възраст едно дете да получи своя първи собствен компютър е между 7 и 12 години. Около 25% от респондентите пък мислят, че подходящата възраст за това е над 12 години.

- Участващите в проучването, които посочват по-ранна възраст са: по-младите хора, тези с висше образование и по-високи доходи, родителите и бабите и дядовците, етническите българи, и собствениците на домашни компютри. Типът населено място, в което живеят, както и полът на респондентите, не оказват значително влияние на мнението им.


Кога е най-подходящият момент да купим първия компютър на детето си?

© PCWorld България, pcworld

- Според отговорилите родители, баби и дядовци, компютърът предоставя на децата информация, образование и развлечение – в тази последователност.

Контрол над децата, докато използват РС / лаптоп

·           40% от българите биха контролирали децата си, ако те имат свой собствен компютър – 53% биха го правили (или вече го правят) постоянно, а 25% – само в случай на подозрения. Този дял се увеличава значително сред хората, които са родители или баби или дядовци (87%) и особено сред тези, които притежават компютър (91%).

·            Респондентите с висше образование са по-склонни да наглеждат децата си и то непрекъснато, в сравнение с хората със средно, или по-ниско образование.


Кога е най-подходящият момент да купим първия компютър на детето си?

© PCWorld България, pcworld

·            Наблюдават се разлики между възрастовите групи – хората между 30 и 49 години са по-склонни да наглеждат децата си, в сравнение с другите (около 90% от тях). В рамките на тази възрастова група, хората около 30те са по-склонни да го правят постоянно, а тези между 40 и 49 годишна възраст – в случай на подозрения.

·           Над 92% от респондентите, които притежават домашен компютър, заявяват, че достъпът до интернет е необходим за компютъра, или лаптопа на техните деца. Над половината от тях смятат, че децата им са наясно как да се предпазват докато сърфират в интернет, защото говорят редовно за това. Това е валидно предимно за хората с висше образование.

Цената на първия PC/ лаптоп на детето

·            Средната подходяща цена за първия компютър на детето е около 500 лева. Цитираните суми са в пряка зависимост с доходите на домакинството. Хората, които посочват по-ниска подходяща възраст за първи компютър, определят и с около 100 лева по-висока сума от останалите.

·           Сумата се влияе  също и от нивото на образование и възрастта. Респондентите с висше образование и тези под 49 годишна възраст, имат склонността да посочват по-висока сума от останалите.

·           29% от анкетираните са готови да похарчат между 500 и 700 лева за първия РС / лаптоп за своето дете. 2% от участниците в проучването са склонни да дадат 1500 лева или повече.


Кога е най-подходящият момент да купим първия компютър на детето си?

© PCWorld България, pcworld

А вие как бихте отговорили на поставените въпроси? Ако желаете, можете да споделите своето мнение в коментарната секция под настоящата публикация.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.