Най-добрите дрони достъпни на пазара – част 2

Миналият път обсъдихме най-добрите дрони достъпни на пазара в два ценови сегмента: "бюджет до 150 лв" и "бюджет от 150 до 250 лв". Сега продължаваме темата с други два ценови сегмента: "бюджет от 250 до 500 лв" и "бюджет над 1000 лв".

Напомняме, че разглежданите модели са подредени по бюджет във възходящ ред, както и по класове, които дефинираме по следния начин:КЛАС 1: това са дрони с време за летене над средното за съответния бюджет, над средните възможности за достигане на дълга дистанция, устойчиви на сблъсъци от всякакъв тип, могат да се държат стабилно на едно ниво в полет, както и имат много добър набор от функции и възможности.

КЛАС 2: дрони с време за летене около средното, около средните възможности за достигане на дълга дистанция, със средна устойчивост на сблъсъци, с известни затруднения в стабилизирането на едно ниво в полет и задоволителен набор от функции.

КЛАС 3: с време за летене под средното, под средните възможности за достигане на дълга дистанция, с минимална защита срещу сблъсъци и с основни функции и възможности.


Най-добрите дрони достъпни на пазара – част 2

© Владо Георгиев, pcworld

 


Бюджет от 250 до 500 лв:

 

Това е бюджетната линия от най-скъпите дрони, които се разглеждат като играчки. В този ценови сегмент могат да се очакват интересни функции, по-добро качество на камерата и разбира се, по-качествено производство.

 

КЛАС 1

 • Parrot AR Drone 2.0 е удивителен, мощен и забавен куадрикоптер. Свързва се с iOS или Android устройство, което действа наместо физически контролер и FPV екран. Има много силни спецификации, като 3-осен жироскоп, 3-осен акселерометър, 3-осен магнитометър, 1GHz ARM Cortex A8 процесор, 1GB DDR2 RAM, ултразвукови сензори и още много екстри. Това е един от най-добрите дрони за парите си с уникален, футуристичен дизайн и чудесно качество на камерата.


Най-добрите дрони достъпни на пазара – част 2

© Владо Георгиев, pcworld


 •  WLToys V393 е друг дрон натъпкан с функции и поддържащ страхотна дистанция (до 500 метра!). Моторите му са безчеткови, включва GPS, баланс контрол, датчик за налягането, режим на интелигентен полет, автоматично приземяване, Headless Mode и One-Key Return.

 

КЛАС 2

 • JJRC X1 е от най-новите модели на пазара. JJRC вършат все по-добра работа в изработката на дроните си и X1 не е изключение. Батерията му спокойно издържа 15 минути в полет, при това не се затруднява да качи на борда си GoPro камера. Ценни функции, като Headless Mode и Return to Home се намират и тук. X1 е много достъпен за параметрите си и е едно от най-добрите решения в този ценови сегмент.
 • WLtoys V666 е голям куадрикоптер със специално покритие срещу удари. Притежава FPV готовност, без нуждата от допълнителни устройства с 4-инчов LCD екран. Обхвата му е известен минус, тъй като е до 150 метра. А и батерията му не издържа повече от десетина минути, но при все това е добро решение за парите си.

 


Най-добрите дрони достъпни на пазара – част 2

© Владо Георгиев, pcworld

КЛАС 3

 • Hubsan X4 H107D е много малък FPV дрон, който идва от производител с история – Hubsan. Камерата не е нищо специално при 0.3MP, но за сметка на това демонстрира чудесна трансмисия през 5.8GHz подсигурявайки връзка без прекъсване и без излишен лаг. Този дрон може да се използва в комбинация с Hubsan Video Googles, очила за удивителни FPV полети в реално време.
 • WLToys V686G е на достъпна цена с няколко функции присъщи за моделите от по-висок клас, като Headless Mode и Return to Home. Е, обхвата му е едва до 100 метра, а и батерията издържа не повече от 8 минути, но има FPV монитор, а предаването на връзката е без проблеми независимо дали сте на закрито или открито.


Най-добрите дрони достъпни на пазара – част 2

© Владо Георгиев, pcworld


Бюджет над 1000 лв:


Тук вече става въпрос за полу-професионални и професионални дрони, а не за играчки. Това са най-добрите дрони на пазара с богата палитра от функции и възможности. Чудесна изработка, която идеално кореспондира на високата цена.


КЛАС 1

 • Yuneec Typhoon H е едноличен лидер на пазара. На половина от цената на DJI Inspire 1 и с шест ротора наместо четирите на конкурентните модели DJI Phantom 4 и Yuneec Q500, този модел трябва да е фаворита ви, ако можете да си го позволите. Основата му, която служи за меко приземяване (гарантирано и от шесте ротора) и окачване на фотоапарат или камера, може да се маха. Камерата в комплекта може да се върти свободно на 360-градуса и може да снима в 4K, 30FPS/1080P до 120FPS. Не случайно този модел се използва за заснемане на кадри за реклами и холивудски продукции.


Най-добрите дрони достъпни на пазара – част 2

© Владо Георгиев, pcworld


 • DJI Phantom 4 е красив дрон, който не случайно се продаваше първоначално в магазините на Apple. Phantom 4 е богат на функции, като само част от тях са избягване на сблъсък, система за следене на обекти и плавен контрол. DJI имат приложение за Android и iOS, което е много интуитивно и определено ще ви помогне в навигацията на дрона и заснемането на страхотни клипове.


Най-добрите дрони достъпни на пазара – част 2

© Владо Георгиев, pcworld


 • 3DR Solo често е наричан “интелигентен” и “устойчив на бъдещето” дрон. Изграден е на платформа с отворен код и така програмистите винаги могат да добавят нови функционалности. 3DR Solo няма собствена камера, което означава, че трябва да използвате модел на GoPro. Хубавото е, че можете да изберете дали да купите дрона с такава камера или да е без такава. Обхвата му спокойно достига до 1000 метра, което е по-малко спрямо конкурентните DJI Phantom 3 и DJI Phantom 4. Батерията издържа около 20 минути полет, но се зарежда за под един час. Има възможност за закупуването на допълнителна батерия (нещо, което ако можете да си позволите, препоръчваме винаги).
 • Dji Phantom 3 Advanced е най-актуалния продукт на DJI. Това е изключително мощна машина, която може да записва 2.7K видео и да снима 12-мегапикселови фотоси. Интегрирана 3-осова стабилизационна основа поддържа всички видове GoPro камери. Може да стриймва 720p HD видео директно към смартфон или таблет, при – забележете – обсег от 2 км! Сред някои от по-интересните му функции, са Auto Take-off, Auto Landing, Auto Return to Home и Failsafe.
 • Dji Inspire 1 е абсолютният шампион що се отнася до обвхат. Този дрон може да лети на дистанция до 4500 метра! Идва със софтуер, който му позволява задаването на автоматични маршрути. Снима 4K клипове и прави разкошни панорамни снимки. Към момента това е един от най-скъпите дрони на пазара при цена от около 5000 лв, основно защото поддържа общо взето всяка функция и опция, за която можете да се сетите.


Най-добрите дрони достъпни на пазара – част 2

© Владо Георгиев, pcworld


КЛАС 2

 • DJI Phantom 2 Vision+ е висок клас дрон с GPS, Wi-Fi, 14MP камера с оптична стабилизация и F/2.8 обектив, която снима видео в 1080p/30. Идва с 5200mAh литиево-полимерна батерия, благодарение на която спокойно издържа над 25 минути в полет. След този дрон, на пазара се появиха нови две поколения в лицето на Phantom 3 и 4, но Vision+ остава много добро решение за парите си. Ако имате финансите и за пръв път купувате подобна машина, Vision+ е идеален вариант за въздушна фотография.


Най-добрите дрони достъпни на пазара – част 2

© Владо Георгиев, pcworld


 • Yuneec Typhoon Q500 е окомплектован с три основни летателни режима – Smart Mode, Angle Mode и Home Mode. И трите използват GPS. Но истински готината функция е Geo Fence защитата. Обхвата му достига 800 метра, а летателното време е в диапазона 20 – 25 минути. Камерата е 12MP и макар да не дава перфектно качество е задоволителна за този ценови сегмент. Според мнозина Q500 е по-добър от основния си претендент DJI Phantom 3, но пък втория е по-евтин.


Най-добрите дрони достъпни на пазара – част 2

© Владо Георгиев, pcworld


КЛАС 3

 • Cheerson CX22 е много добро попадение, спрямо предшестващите го модели (най-вече CX20). Поддържа двойна GPS система, по-устойчив е на течения, има Follow Me функция, както и Auto-return, Autoland и Circle Mode (записва видео в определен окръг). Cheerson CX 22 е с обхват от 800 метра и може да издържи 25 минути летене. Камерата записва при 1080p резолюция. Трансмитера е с много добро качество и има собствен LCD екран за FPV видеопредаване. В комплекта влиза и чанта за самия дрон.


Най-добрите дрони достъпни на пазара – част 2

© Владо Георгиев, pcworld


 • 3DR IRIS+ може да се контролира дистанционно посредством Android и iOS приложение или чрез девет-канален радио трансмитер с телеметрия за безпроблемни полети. Интересното на Iris+ е софтуера Mission Planner, който позволява лесно разчертаване на маршрут. Веднъж зададен, Iris+ няма да има проблем да го изпълни автоматично, включително записвайки видео или правейки снимки на предварително посочени точки. Това е възможно и благодарение на 32-битова Pixhawk автопилотираща система изградена върху ARM Cortex-M4 процесор. Накратко, поздравления за 3DR и чудесния Iris+.


Най-добрите дрони достъпни на пазара – част 2

© Владо Георгиев, pcworld


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.