Най-добрите уеб услуги за изучаване на програмиране

В Мрежата има повече от достатъчно възможности за изучаване на програмиране и голяма част от тях дори не изискват съществени финансови разходи. Предлагаме на вниманието ви десет отлични такива онлайн ресурси и услуги, подходящи както за напреднали, така и за начинаещи, включително за деца.

В момента едва ли има по-търсена и по-актуална специалност от програмирането. Съвременните цифрови технологии осигуряват такова бурно търсене на специалисти в тази област, че те ще бъдат сред най-желаните от работодателите по света и у нас в продължение на още дълги години. Затова, ако в навечерието на поредната учебна година обмисляте своя избор на евентуална бъдеща професия или пък просто искате да промените сферата на трудовата си дейност, със сигурност ще бъде добра идея да овладеете способността да пишете качествен код. И това едва ли ще ви затрудни особено, като се има предвид колко много ресурси за изучаване на програмиране има в Мрежата.

Онлайн обучението по програмиране (а и не само) има няколко съществени предимства в сравнение с традиционните методи. Преди всичко, те ви дават възможност да се обучавате по собствен график, което пък позволява по-лесно да впишете учебната програма в сегашното си дневно разписание на задачите – факт, който е особено удобен както за ученици и студенти, така и за работещи. Освен това, онлайн ресурсите по програмиране дават достъп до най-добрите възможни преподаватели и учебни материали, което в някои случаи може да има решаващо значение. И накрая, но не на последно място, онлайн обучението ви позволява да изберете точно този курс и ниво на сложност, които отговарят най-добре на потребностите и възможностите ви.

Като имахме предвид всичко това, решихме да открием формално Back-to-School сезона в PC World именно с обзор на такива онлайн ресурси и услуги за изучаване на програмиране. Постарахме се да включим в него не само платени, но и съвсем безплатни услуги, така че да можете да сравните и да направите по-лесно своя избор. Освен това включихме и уеб ресурси, които могат да бъдат полезни на хора с различни нива на подготовка, включително и за деца.

А сега да започваме …


Най-добрите уеб услуги за изучаване на програмиране

© PCWorld България, pcworld


Codecademy


Най-добрите уеб услуги за изучаване на програмиране

© PCWorld България, pcworld

Това е един от най-привлекателните ресурси за хората, които искат да овладеят уеб-програмирането. В Codecademy можете да изучавате езици като HTML & CSS, JavaScript, jQuery, Python, Ruby, PHP. Всеки от курсовете се състои от различни уроци и занятия, в хода на които ще се срещате с конкретни примери и да решавате практически задачи. С всеки следващ урок занятията стават все по-сложни и по-трудни, което дава възможност за постепенно изграждане на базата от полезни знания.

Udacity

Зад това кратичко наименование стои един доста нашумял преди няколко години проект, чиято основна задача беше да направи висшето образование по-демократично и по-достъпно. За разлика от повечето стандартни уеб курсове, които по принцип се състоят от набор обучаващи клипове, текстове и задачи, в Udacity намираме много от характеристиките на уроците в класните учебни заведения от традиционен тип. Сред тези характеристики са например графиците за занятията, привличането на преподаватели от най-добрите университети, наличието на постоянна обратна връзка между учащи и преподаватели и др.


Най-добрите уеб услуги за изучаване на програмиране

© PCWorld България, pcworld

Въпреки, че от гледна точка на програмирането в този сайт по принцип не предлага голямо разнообразие от курсове, наличното съдържание все пак е интересно в някои отношения. В раздела за уеб-програмиране например има няколко курса по JavaScript, HTML5, AJAX и Python. Освен това доста полезни неща сигурно ще намерят бъдещите разработчици на мобилни приложения за iOS и Android в съответните раздели.

Coursera

След като споменахме Udacity, просто няма как да пропуснем и Coursera – още една голяма библиотека от всевъзможни онлайн курсове, предлагани от преподаватели от реномирани университети. Характерно за този ресурс е, че всички курсове са безплатни, като се плаща само, ако искате да докажете завършването им и уменията си с “Coursera Verified Certificate”.


Най-добрите уеб услуги за изучаване на програмиране

© PCWorld България, pcworld

Въпреки, че курсовете в Coursera не са специализирани единствено в програмирането, онлайн платформата е изградена с подкрепата на сериозен рисков капитал, идващ от Силициевата долина и затова предлага изключително ценни технологични обучения, каквито иначе се предлагат най-вече в престижни образователни институции като Станфорд и МТИ. Това е единна интерактивна платформа, през която най-добрите ВУЗ-ове в света не само дават голям набор от безплатни курсове онлайн, но също и системи за тестване, дискусии, колективна взаимопомощ и, както споменахме, сертифициране при завършване на даден курс.

Всъщност тук можете да завършите курсове във всевъзможни специалности – от компютърни технологии до хуманитарни науки, - предлагани от именити професори и специалисти, преподаващи в Станфорд, Принстън, Мичиган и Университета на Пенсилвания.. Друго предимство на Coursera е, че онлайн платформата сис сътрудничи и с редица работодатели, така че при желание от страна на студентите може да осъществява връзка между тях и вас - потенциалните кандидати за работа, снабдени с чисто новите си знания.

Code Avengers

Code Avengers е един ресурс създаден най-вече за хората, които искат да изучават основни уеб технологии като HTML5, CSS3 и JavaScript, но предпочитат да избегнат огромното количество суха теория, която обикновено пълни традиционните учебници.


Най-добрите уеб услуги за изучаване на програмиране

© PCWorld България, pcworld

Тук всяка ваша крачка и всяка “капка” нови знания ще бъде подкрепена с практически примери или задачи. Те се изпълняват във вграден интерактивен редактор, който веднага демонстрира резултатите от написания код. Освен това всички обучителни курсове са разработени по такъв начин, че да правят уебния процес интересен и увлекателен. Жалкото е единствено, че повечето от предлаганите курсове са платени, но като се има предвид високото качество на материалите, това всъщност едва ли е особена изненада.

Продължава на следващата страницаTreehouse


Най-добрите уеб услуги за изучаване на програмиране

© PCWorld България, pcworld

Обикновено процеса на обучение по един или друг език за програмиране стартира с теоретичната част и чак след това минава към задачите, които могат да се решат с нейна помощ. Treehouse използва донякъде различен подход, който се заключава в това, че първо ви се поставя амбициозна цел и след това постепенно ви запознават с инструментите, които ви трябват за достигането й. Така можете практически да се запознаете със създаването на сайтове и приложения за Web, iOS и Android - от нулата до предаването на готовия проект.

Udemy


Най-добрите уеб услуги за изучаване на програмиране

© PCWorld България, pcworld

Настояшият обзор би бил непълен, ако не споменем популярната платформа за онлайн обучение Udemy. Ако обаче другите образователни проекти от този тип наблягат на предлагането на собствени материали, то Udemy по-скоро предоставя удобна среда, където всеки специалист в дадена област може да създаде свой курс и да започне да събира заинтересовани ученици. Точно поради тази причина е изключително трудно да се изчисли общият брой на предлаганите от платформата курсове. Само с търсене по текст “html” например получавате предложения за стотици курсове. Сред тях има и напълно безплатни, но повечето обикновено изискват някаква такса, макар и сравнително скромна.


Уеб-ресурси по програмиране за деца

Както сме отбелязвали и друг път, програмирането за деца има съвсем различно значение и трябва да се осъществява с по-различни методи от тези, използвани при обучението на възрастните. Всички знаем, че в ранна детска възраст знанията се усвояват доста по-лесно, но само в случай, че децата наистина са заинтересувани от процеса. За щастие, има и разработчици, които са се постарали доста, за да създадат максимално ярки и увлекателни уеб ресурси за обучение по програмиране за деца. Ако смятате да насочите своя невръстен наследник (или наследничка) в тази посока, предлагаме ви да се запознаете поне с три такива проекта.

Code.org


Най-добрите уеб услуги за изучаване на програмиране

© PCWorld България, pcworld

Ако съдим от собствения си опит, този ресурс допада на хлапетата от пръв поглед. А сигурно и от втори ще е така, защото тук обучението се провежда в игрова форма, а основните персонажи, които помагат в процеса, са  взаимствани от популярни игри като Angry Birds и любими детски анимационни филми. В хода на обучението децата ще трябва да изпълняват различни задачи, с чиято помощ те изучават основните принципи на програмирането и дори могат да създадат своя собствена компютърна игра. Обърнете внимание, че в разработката на този ресурс са участвали инженери от Microsoft, Google, Facebook и Twitter, което със сигурност е атестат за високо качество.

Codemonkey


Най-добрите уеб услуги за изучаване на програмиране

© PCWorld България, pcworld

Това е завладяваща онлайн игра, която докато играят, децата стъпка по стъпка научават основите на програмирането. Процесът на обучението е разделен на отделни игрови мисии, преминаването на всяка от които едва ли изисква повече от няколко минути. Всички игрови задачи са свързани с общ сюжет, така че в случая ученето се превръща в истинско интерактивно приключение. А едва ли има хлапе, което би отказало да участва в такова.

Code Combat


Най-добрите уеб услуги за изучаване на програмиране

© PCWorld България, pcworld

Сайтът Code Combat също ни предлага пълноценна онлайн игра, като в случая жанрът е RPG. Разработчиците на тази ролева игра са измислили увлекателна история, в която децата ще могат да управляват начинаещ магьосник, който попада в различни забавни ситуации. Той ще може да се измъкне от бъркотиите само с помощта на невръстния геймър и с неговите специални “заклинания”, които всъщност са различни команди от езика JavaScript.

В заключение

Както сигурно сте се убедили от написаното дотук, в Мрежата има повече от достатъчно възможности за изучаване на програмиране. Дори само в кратката ни селекция има както предложения, които ще ви дадат основите, така и такива, които ще ви помогнат да усъвършенствате знанията си и да придобиете по-изтънчени навици.


Най-добрите уеб услуги за изучаване на програмиране

© PCWorld България, pcworld

И най-хубавото е, че повечето уеб ресурси дори не изискват някакви съществени финансови инвестиции. Единственото важно условие за успешното овладяване на предлаганите онлайн знания е наличието на свободно време и достатъчно желание за учене. Разбира се, когато става въпрос за програмиране, поназнайването на английски език също няма да е излишно. Затова може би в някой от следващите ни обзорни материали ще обърнем повече внимание на онлайн услугите и за неговото изучаване.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.