Нова магистърска програма осъвременява образованието в СУ

С помощта на компанията Experian от тази есен Софийският университет за първи път ще предлага магистърска програма “Приложна иконометрия и икономическо моделиране” на английски език.

Бизнесът и българските висши учебни заведения все по-често намират общ език в стремежа си да осигуряват адекватно за търсенето на пазара на труда висше образование. Поредният добър пример в това отношение дават Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и компанията Experian – благодарение на сътрудничеството между двете организации от тази есен СУ започва да предлага магистратура по Приложна иконометрия и икономическо моделиране на английски език. Програмата е с редовна форма на обучение и продължителност 3 семестъра.

На снимката (от ляво на дясно): проф. Анастас Герджиков - ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Мая Миланова - оперативен мениджър на Еxperian за България, доц. д-р Теодор Седларски - декан на Стопанския факултет.

Според официалната информация, основният фокус на обучението ще е върху съвременните количествени методи, използвани в анализа на икономически данни и процеси. Целта е да се изградят знания и умения в решаването на реални казуси в сферата на държавното управление и аналитичния бизнес. Затова се залага на разгръщане на знанията за моделиране чрез работа върху критичното мислене, управление на проекти, интердисциплинарна комуникация и др. В резултат студентите ще придобият умения за справяне с широк спектър от проблеми.  В рамките на обучението курсистите ще могат да избират измежду специализирани курсове като моделиране на кредитния риск, науката за вземане на решения, теория на игрите и икономическо поведение, разработване на score-карти за управление на кредитния риск и др. 


Нова магистърска програма осъвременява образованието в СУ

© PCWorld България, pcworld

Кандидатите за магистърската програма трябва да имат бакалавърска степен по икономика или стопанско управление и сертификат за владеене на английски език. Документи за новата магистърска програма ще се приемат между 1 и 9 септември, а за прием в програмата ще се полага писмен и устен изпит.

Дипломираните в новата специалност магистри ще са икономисти, специализирани в теоретичното и емпирично моделиране на реални проблеми и данни. Те ще могат да се реализират във финансови институции, в консултантски фирми, специализирани в аналитична дейност, касаеща количествено моделиране и вземане на решения, в агенции за пазарни изследвания, в компании за анализ на социални мрежи и медии, в големи компании със собствени изследователски звена, в държавната администрация, в централни банки и др.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.