Ето как цената на тока може да бъде сведена до нула

Благодарение на многото слънчеви електроцентрали в Чили, потребителите в тази страна вече четири месеца ползват електроенергия, без да плащат нито стотинка за нея. Тази ситуация обаче си има и някои негативи.

Докато у нас, било поради неуместно законодателство или поради откровено пренебрегване на обществения интерес, цената на електроенергия от т.нар. възобновяеми енергоизточници е най-висока в сравнение с всички останали, в някои други страни този тип енергия е толкова евтина, че практически свежда цената на тока до нула. В продължение на вече 114 дни точно толкова струва например електроенергията в Чили, където работят множество мощни соларни електроцентрали, които произвеждат енергия в такъв излишък, че проблемът е по-скоро какво да правят с нея. Затова, за да стимулират използването й, властите предоставят на потребителите тази енергия безплатно.

Не че това е особена новина за Чили. Миналата година в южноамериканската страна също имаше сходна ситуация, при която цената на електричеството се задържа на кота нула цели 192 дни. Тази година обаче рекордът може да бъде разбит, като се имат предвид прогнозите за още много слънчеви дни, каквито в Чили определено не липсват.


Ето как цената на тока може да бъде сведена до нула

© PCWorld България, pcworld

Тази ситуация със сигурност облагодетелства тамошните собственици на енергоемки производства, но всъщност не всичко е толкова “розово”, колкото може би звучи на първо четене. Защото, колкото и странно да звучи, безплатната енергия си има и отрицателна страна. Работата е там, че в Чили (както, между другото, и у нас) повечето електроцентрали, добиващи енергия от слънцето, принадлежат на частни компании, които при нулева цена на тока не получават никакви приходи. А поддръжката на енергийната им  инфраструктура в работещо състояние все пак изисква пари.


Ето как цената на тока може да бъде сведена до нула

© PCWorld България, pcworld

Интересното е, че мощността на слънчевите електроцентрали в Чили непрекъснато расте, увеличава се и броят на този тип обекти. От 2013 г. насам мощността на цялата соларна енергосистема на страната се е увеличила четири пъти, достигайки мощност от 770 мегавата (MW). Само за миналата година общата мощност се е увеличила с 5% и сега около половината от доставките на енергия в Чили се дължат именно на слънчевите централи.

Между другото, описаната по-горе ситуация не е изключение и в Европа. В Германия например има дни, когато на потребителите дори се плаща, за да консумират електричество. А на 8 май, неделя, Германия отбеляза поредния си рекорд в генерирането на енергия от възобновяеми източници. Благодарение на слънчевото и едновременно с това ветровито време в този ден, съвкупното производство не енергия от слънчевите, ветро-, хидро- и биоелектроцентрали е достигнало 55 гигавата. За сравнение, за същия този ден в цяла Германия са изхарчени общо 63 гигавата енергия. Това означава, че делът на възобновяемите източници в енергопроизводството е бил 87% от консумацията. А в резултат на свръхпроизводството в този ден за няколко часа цената на тока там е била с отрицателна стойност, което значи, че на потребителите на практика им е плащано, за да консумират.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.