IBM Quantum Experience: достъпни за всички квантови изчисления в облак

Quantum Experience най-новата облачна услуга на IBM, която дава възможност на всеки желаещ да експериментира с квантовите процесори на “голямата синя” – при това напълно безплатно. С това IBM на практика става първата компания, която открива своите квантови технологии за граждански достъп.

Сигурно всеки от нас вече е чувал едно или друго за квантовите компютри и едва ли е останал, човек, който да не знае, че на тях се възлагат големи надежди в оформянето на бъдещето на компютрите. Затова и по въпроса вече са работи усилено в големи корпорации, мастити научни институти и дори държавни агенции. Едва ли обаче някой се е надявал, че разработваните квантови технологии могат да станат достъпни за масовия потребител в някакво обозримо бъдеще …

Но ето, че днес се случва точно това, след като компанията IBM обяви официално старта на своя нова облачна услуга, наречена IBM Quantum Experience. Тя дава възможност на всички желаещи, при това напълно безплатно, да изпълняват в облака изчислителни задачи на 5-кубитов квантова компютър, разположен в изследователския център “Томас Уотсън” на IBM!

Наистина, до създаването на пълноценен, универсален компютър има все още много работа, но това не омаловажава факта, че за първи път гражданите и обикновените потребители получават достъп до квантови технологии. Осигуряването на такъв от страна на IBM, разбира се, има не само демократични подбуди – с проекта си Quantum Experience който извежда квантовите изчисления извън лабораторията, “Голямата синя” иска да “опипа почвата” или, казано по-точно, да разбере какви точно софтуерни решения и алгоритми биха били полезни за потребителите и бизнес организациите при сегашното развитие на технологиите, а може би и за вбъдеще.

Специално за проекта IBM Quantum Experience сътрудниците на компанията са разработили потребителски интерфейс, работещ на принципа “посочи и кликни”, т.е. съвсем просто от гледна точка на потребителя. Въведените от потребителя данни, определящи преназначението на кубитовете, в крайна сметка се превръщат в работеща програма, написана на езика на квантовото програмиране. Разбира се, ресурсите на този етап са ограничени, затова има ограничения и за броя на тестерите, които експериментират едновременно с квантовия компютър на IBM. Затова в IBM са разработили и специално планиращо приложение за последователно изпълнение на тестовите програми. След приключването на тестовете, възложителя на задачата получава в електронната си поща писмо с резултатите. Така, както ни го представят от IBM определено звучи лесно ...


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.