И Русия ще разработва универсален квантов компютър

Няколко руски научни и държавни институции откриват проект, наречен “Създаване на технологии за обработки на информация на основата на свръхпроводящи кубити”. Той ще започне разработването на квантови симулатори и други квантови компоненти, а крайната цел ще е създаването на универсален квантов компютър - евентуално до към 2030 г.

Всички вече сме наясно, че съвременното производство на силициеви чипове наближава своя технологичен и физически предел, отвъд който развитието ще стане практически невъзможно. Нуждата от повече изчислителна мощ обаче расте непрекъснато и с все по-бързи темпове. Затова и все повече корпорации, научни организации и държавни институции започват да се оглеждат за алтернативи, които биха могли да станат решения на очертаващия се проблем. А може би най-големи надежди се възлагат на т.нар. квантови компютри – изчислителни машини на бъдещето, които влизат в плановете на все повече организации.

Сред най-пресните примери за тази тенденция са Министерството на образованието и науката на Руската Федерация (МОНРФ), Фондът за перспективни изследвания и Държавната агенция за атомна енергия “Росатом”, които през тази година ще организират съвместен проект за създаването на квантови изчислителни системи – квантови симулатори и квантови компютри.

Според официалната информация, разпространена от ТАСС, инициативата е наречена “Създаване на технологии за обработки на информация на основата на свръхпроводящи кубити” и има за цел да формира в Русия перспективната сфера на технологично развитие, която се занимава със създаването на квантови компютри и системи за квантово моделиране на свойствата на материали. Пак според официалното съобщение, руските научни институции са на мнение, че до 2030 г. работите в тази сфера ще могат да осигурят “революционни достижения” в сфери като компютърните изчисления, криптографията и различни задачи за оптимизация.

Разбира се, всичко това се прави с очакването, че получените резултати ще намерят широко приложение в много ключови отрасли на икономиката, както и в отбранителната сфера на Руската Федерация. Всъщност заявената крайна цел е създаването на универсален квантов компютър.


И Русия ще разработва универсален квантов компютър

© PCWorld България, pcworld

В първия етап от разработките се предвижда реализация на универсален набор от квантови вентили (гейтове) и демонстрация на възможности за бързо решаване на различни задачи, изготвяне на многокубитни системи (квантови симулатори) и демонстрация на възможности за моделиране на задачи от областта на материалознанието. За реализацията на тези задачи през следващите три години Русия е отделила бюджет от 750 млн. рубли.

още по темата

Руската Росатом стартира мащабен проект за създаване на квантов компютър

Очаква се разработката да отнеме пет години
12.11.2019 / 11:22
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.