Google отваря у нас “Дигитален гараж” за безплатно онлайн обучение

Новият уеб портал “Дигитален гараж” на Google e безплатна онлайн платформа за обучения по дигитални умения, подходящи както за малки и средни компании, така и за ученици в България. С тази платформа потребителите могат да избират сами темите, за които искат да научат повече, или да завършат целия онлайн курс и да получат сертификат от Google и IAB Europe.

Възможностите за безплатно практическо обучение онлайн в родното интернет пространство се увеличават с всеки изминал ден. Днешната новост в тази сфера например се нарича … „Дигитален гараж“. Зад това им всъщност се крие образователна програма на Google, която днес става достъпна и в България, а конкретната форма на превъплъщение е нова онлайн платформа, която, по думите на Google, предлага “безплатни обучения за всеки - от ученици до предприемачи”. Казано по-точно, новият „Дигитален гараж“ на Google предлага различни обучения по “дигитални умения”, които засягат главно дигиталния маркетинг и развиване на бизнеса онлайн.

С тази нова платформа Google cцели да направи обученията по дигитални умения достъпни за всички заинтересовани. Компанията определя платформата Дигитален гараж като “one-stop shop”, където потребителите могат да се възползват от безплатни уроци за всичко – от това как се изгражда присъствие онлайн, до маркетинг в социалните медии или използване на възможностите на мобилните телефони за привличане на повече клиенти, както и много повече. Потребителите могат да избират темите, за които искат да научат повече или да завършат целия онлайн курс и да получат сертификат от Google и IAB Europe. Онлайн курсът се състои от 89 урока, разделени в 23 теми. Всяка тема включва няколко видеоклипа, в които експерти и предприемачи споделят своя опит как се използват дигиталните умения за развиване на бизнес онлайн.

Пълен списък на съдържанието може да намерите в официалния сайт на “гаража”, където всички компании, както и хора, заинтересовани да разширят своите дигитални познания, могат да се запишат безплатно за онлайн курсовете, достъпни чрез платформата

A нуждата от подобно обучение е повече от належаща, смятат в Google. Според интернет гиганта, липсата на дигитални умения е едно от най-големите предизвикателства за Европейския съюз и Централна Европа в частност. За да успеят в новата дигитална ера, страните трябва да стимулират местното предприемачество и да развиват дигиталните умения, и по този начин да помагат на отделните хора и предприемачите да използват пълния потенциал на интернет инструментите и да бъдат успешни в онлайн пространството.

Според Европейската комисия пък почти половината от населението в ЕС (47%) не разполага с адекватни дигитални умения, докато в близкото бъдеще 90% от работните места ще изискват някакво ниво на дигитални компетенции. Европейската комисия прогнозира, че 825 000 работни места ще останат незаети до 2020 г. заради липсата на такива умения.

Това е особено важно за България, тъй като според Индекса за дигитална икономика и общество (DESI) страната заема предпоследно място в ЕС по отношение на дела от хора с базови дигитални умения (31% срещу средно 55% за ЕС) Освен това 40% от българите нямат никакви дигитални знания. Ниското ниво на цифрови умения на човешкия капитал е една от причините, поради които българските предприемачи изостават в прилагането на цифровите технологии, например в областта на електронната търговия, убедени са в Google


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.