Видео на деня: “холопортация” в действие - почти като в Star Wars

Microsoft демонстрира възможностите на своя нов проект, наречен Holoportation – създаване на виртуални изображения на събеседниците. На този етап “холопортацията” е все още далеч от комерсиална реализация, но затова пък съвсем скоро разработчиците ще могат да изпробват VR шлема HoloLens.

Докато все още се чудим какво точно имаха предвид някои от ръководителите на Facebook преди време, когато обещаха да реализират “виртуална телепортация до 2025-а”, други компании изглежда са готови да реализират нещо подобно още сега … или поне в много по-близко бъдеще. На тези мисли ни навежда една скорошна демонстрация на специалисти от Microsoft, които демонстрираха възможностите на един нов свой проект, наречен Holoportation. Както подсказва и самото наименование, тук става въпрос за създаване на виртуални триизмерни изображения на хора, с които общуваме – нещо подобно на това, което Джордж Лукас ни показа в Епизод 4 на Star Wars още през 1977-a.

От официалната информация в сайта на изследователската лаборатория на Microsoft става ясно, че за пълноценната работа на системата е нужно в стаята да се разположи масив от няколко 3D камери. С тяхна помощ в реално време се проследяват движенията и речта на потребителя и комбинират в триизмерен модел. След това тези данни се предават на друго, географски отдалечено място, където пък с помощта на VR шлема HoloLens “получателят” на съобщението може да вижда всички движения и да чува всички думи на потребителя в първата стаят. Нещо повече, има дори известни възможности за взаимодействие с него, въпреки, че възпроизвеждането на тактилни усещания засега не е възможно.

Този начин за комуникация дава възможност не само да се общува със събеседника в реално време, но също така генерираното изображение да се записва за по-късен преглед, информират още от Microsoft. Достъпна е също възможност за промяна на мащаба на изображението, което пък позволява възпроизвеждането на умалено копие на събеседника – точно както в Star Wars.

За съжаление, на този етап проектът Holoportation е все още далеч от евентуални комерсиални приложения – той е по-скоро демонстрация на съвременните технологични възможности. В момента процесът по улавянето и обработката на 3D изображението изисква твърде голям брой хардуерни устройства и немалка изчислителна мощност.

Затова пък скоро потребителите ще имат възможност да изпробват HoloLens – след няколко дни трябва да започнат доставките на първите партиди за разработчиците, на които устройството се предлага на цена от $3000.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.