Краят на една легенда: отиде си съоснователят на Intel Анди Гроув

Късно вчера в САЩ на 79-годишна възраст е починал Андрю Гроув – един от основателите на корпорацията Intel и истинска легенда в Силициевата долина.

Никой човек не живее вечно, но има представители на човечеството с немалко основания да претендират за безсмъртие, оставайки в историята. А когато става въпрос за историята на информационните технологии запазено място там вече има и починалият вчера на 79-годишна възраст Андрю Гроув - един от основателите на корпорацията Intel и истинска легенда в Силициевата долина. Тук отдаваме дължимата почит на тази легенда в няколко изречения за нейния път.

Андрю Гроув е роден на 2 септември 1936 г. в Будапеща (Унгария) под името Андраш Гроф. На 20-годишна възраст той емигрира в САЩ, където след 7 години получава докторска степен в Калифорнийския университет в Бъркли. След това Гроув работи във Fairchild Semiconductor, млада компания, създадена от няколко учени, сред които Робърт Нойс и Гордън Муур. През юли 1968 г. заедно с тях и още няколко бивши сътрудници на Fairchild Semiconductor той основава Intel.

По същество именно редките до този момент допълващи се едно друго качества и таланти на Нойс (предприемач и съизобретател на интегралната схема), Муур (уважаван учен, изобретател и автор на прословутия Закон на Муур) и Гроув (блестящ инженер, превърнал се в един от водещите предприемачи в края на XX в.) изиграват решаваща роля в създаването и стремителното развитие на Силициевата долина и, разбира се, на корпорацията Intel.


Краят на една легенда: отиде си съоснователят на Intel Анди Гроув

© PCWorld България, pcworld

Според много експерти именно нескончаемата енергия на Гроув е един от факторите, който помага на Intel да постигне своите огромни успехи. През 1979 г. той става президент на корпорацията, а през 1987 г. – неин изпълнителен директор. От 1997-а до 2005 г. той е председател на съвета на директорите на Intel.

Андрю Гроув е автор на над 40 технически публикации и няколко труда по мениджмънт. Освен това той е преподавал физика на полупроводниковите устройства в Калифорнийския университет.

Много от големите личности в ИТ бранша изказват своите съболезнования в Twitter, като сре първите бяха Бил Гейтс, Сатя Надела и Тим Кук

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.