Как се става софтуерен инженер само за година без предварителен опит?

Това е напълно възможно с достатъчно мотивация, труд и постоянство, разказва човек, успял да го направи - Георги Костадинов, който е завършил петия сезон на „Софтуерната академия на Телерик“ през 2014 г. и вече работи в голяма ИТ компания. Ето какво още разкрива той в интервю специално за PC World България.

Kандидатстването за новия сезон на „Софтуерната академия на Телерик“ вече започна и всеки, който иска да се развива в софтуерното инженерство, може да подаде CV, мотивационно писмо и да се яви на изпит до 10 март 2016 г. Какво обаче може да му донесе това? Какво може да се научи там и дали плодовете от това безплатно обучение си заслужават усилията? Може ли наистина всеки да се научи да програмира? Дали може да се очаква добра реализация след завършването на Академията? Каква е рецептата за успешен кариерен старт?

Със сигурност има един добър начин да дадем отговор на тези, а и на други въпроси, свързани с образованието в „Софтуерната академия на Телерик“ и той е да ги зададем на някой, който е завършил успешно курсовете там и е успял да ги оползотвори с истински кариерен старт в областта. Това и направихме, а съдействие получихме от Георги Костадинов, който е завършил петия сезон на „Софтуерната академия на Телерик“ (2013-2014 г.).


Как се става софтуерен инженер само за година без предварителен опит?

© PCWorld България, pcworld

Георги Костадинов (в средата) със сертификат от завършването на „Софтуерната академия на Телерик“ с Бойко Яръмов, съосновател на Telerik, a Progress company и ръководител на инициативата (най-вдясно),и Николай Костов, мениджър „Софтуерно инженерство“

Интересното е, че младежът се включва в програмата без никакъв опит в програмирането. Преминава успешно цялото обучение  и само година след това вече работи като .NET разработчик в софтуерната фирма Accedia. Преди това Георги е завършил „Международни икономически отношения“ в Икономически университет – Варна. След като открива интереса си към технологиите, записва магистратура по софтуерни технологии в интернет в Нов български университет. А ето какво разказа той в интервю, дадено специално за вас, читателите на PC World България:

- Какво ви накара да промените идеята си за професионално развитие и от потенциална дипломатическа кариера да се преориентирате към реализация в ИТ сектора?

През последната година от обучението си в Икономическия университет във Варна имах сериозни колебания дали искам дасе занимавам с това, което уча – „Международни икономически отношения“. Тогава случайно попаднах на една книга за програмиране и реших да я разгледам. Винаги ми е било интересно дали наистина програмирането е толкова трудно, колкото изглежда. Първата глава ми се стори доста интересна и разбираема, а в края видях и реклама на „Академията на Телерик“. Потърсих повече информация за инициативата и видях, че всички уроци са качени онлайн и могат да се гледат безплатно. Изгледах първите няколко урока и направих упражненията към тях. С всеки изминал урок и с всяка следваща задача ми ставаше все по-интересно. Видях, че следващият сезон на „Софтуерната академия на Телерик“ започва след няколко месеца и реших, че имам достатъчно време да се съсредоточа върху завършването на бакалавърската си степен и след това да се концентрирам изцяло върху програмирането. След като завърших, се явих на приемния изпит за „Софтуерната академия на Телерик“, взех го успешно и бях приет. Междувременно записах магистърска програма „Софтуерни технологии в интернет“ в Нов български университет. И така в момента работя като .NET разработчик в Accedia.


Как се става софтуерен инженер само за година без предварителен опит?

© PCWorld България, pcworld


- Преди кандидатстването си в „Академията на Телерик“ не сте имали опит в програмирането. Кое направи възможно превръщането Ви в софтуерен инженер само за година?

Успешните истории на хора като мен - започнали обучението си в „Софтуерната академия на Телерик“ без никакви предварителни знания и умения по програмиране - ме вдъхновиха и ме накараха да повярвам, че ако вложа достатъчно време и мотивация, и аз мога да се справя.

Никога не съм си представял, че ще мога да науча толкова много в областта на софтуерното инженерство за толкова кратко време. Безкрайно благодарен съм на трейнърите и на целия екип на инициативата. Можеш да станеш софтуерен инженер за една година, само ако си много мотивиран, полагаш много труд и не се отказваш. Прекарах почти всички съботи, недели и празници пред компютъра. Годината беше изключително натоварена - 17 изпита, много отборни проекти, домашни и уроци. Убеден съм, че всичко си струваше и не бих се поколебал да го направя отново. 

- Според Вас, какво се изисква, за да може човек да се научи да програмира?

Най-важното нещо е да обичаш това, което правиш, като това не се отнася само за програмирането. Наскоро четох, че програмистите са сред хората, които изпитват най-голямо удовлетворение от работата си. Това е професия, която човек много трудно би работил, ако не харесва. След това бих сложил мотивацията, защото колкото и да харесваш програмирането, ако нямаш мотивацията и самодисциплината да отделяш нужното време да се учиш, трудно ще успееш. Докато се обучавах в „Софтуерната академия на Телерик“, заедно с мен участваха хора, които бяха цял ден на работа, вечер идваха на лекции и след това пишеха домашни и подготвяха отборни проекти. Други участваха в инициативата за втори и дори трети път, за да  наваксат това, което не са успели да научат в предишните сезони.

Бих поставил изисквания като логическо мислене и знания по математика едва след мотивацията за работа, която е много по-важна. Като всяка друга професия, смятам, че и тук човек може да навакса недостига на такива качества с труд и упоритост.


Как се става софтуерен инженер само за година без предварителен опит?

© PCWorld България, pcworld


- Кои бяха най-ценните знания и умения, които придобихте по време на обучението си в „Академията на Телерик“? Полезни ли са те за Вас и след завършването?

В „Академията на Телерик“ се научих как да се справям с напрежението, как да работя в екип от хора, които не познавам. Научих, че старанието се отплаща. Но може би най-важното, на което се научих, е постоянство - нещо, което ми липсваше преди това, но винаги съм смятал, че е предпоставка за успех в живота. 

- Вие вече работите като разработчик в голяма ИТ компания. Това ли е мечтаната работа за вас? Трудно ли беше да я намерите?

Когато започнах да си търся работа, разбрах всъщност колко добра подготовка съм получил в „Софтуерната академия на Телерик“ и колко високо се цени тя от другите фирми. Имах възможност да избирам от няколко компании, които ми предложиха работа. „Академията на Телерик“ ми даде много голям първоначален тласък в кариерата и силно се съмнявам, че без знанията, които получих там, сега щях да съм в този бранш. В момента продължавам да се развивам и да се уча с всеки изминал ден - вече имам няколко сертификата от Microsoft, а скоро ми предстои да завърша и магистърската си степен. Щастлив съм от работата си и се радвам, че мога да бъда самостоятелен и да помагам на семейството си.  


Как се става софтуерен инженер само за година без предварителен опит?

© PCWorld България, pcworld


- Каква е Вашата рецепта за успешен старт в ИТ индустрията?

Не бих казал, че има някаква конкретна рецепта за успешен старт, а по-скоро една голяма стъпка - да бъдеш подготвен. ИТ индустрията не е място, където хората се назначават на работа, защото са били отличници в университета, „Академията на Телерик“ или някъде другаде. Дипломите и сертификатите могат да ви спечелят интервю, но на интервюто трябва сами да покажете каква е стойността им. Компаниите се интересуват най-вече какви знания и потенциал притежава един кандидат.

- Какво послание бихте отправили към читателите на PC World, които биха искали да последват вашия пример?

Препоръчвам на тези, които се колебаят дали да тръгнат по този път и дали това е професия за тях, да опитат нещо малко - да прочетат няколко глави или да изгледат няколко видео урока и да напишат няколко реда код. Бързо ще разберат дали това е за тях, а в най-лошия случай ще загубят няколко часа, за които няма да съжаляват. А на тези, които вече са започнали, пожелавам да вярват в себе си и да не се отказват в трудните моменти. Успех!  

--------------

Въпросите зададе Антон Арсенов

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.