Видео на деня: автопилотът на Tesla Model S в действие

Изглежда сякаш Tesla Motors са почти готови да влязат в бъдещето на автомобилите, а според до две години редовно обновявания и самообучаващ се фирмен автопилот ще стане достатъчно технически съвършен, за да могат колите на компанията да пътуват самостоятелно по пътищата без човешка намеса.

Системите за автоматично управление на автомобилите са голяма тема, която е на дневен ред от години, и може да се обсъжда с часове, но и тя е подвластна на принципа, че е по-добре веднъж да видиш, отколкото 1000 пъти да чуеш (или прочетеш). С това са наясно и в компанията Tesla Motors, която още в края на миналата година активира в своите електромобили Model S усъвършенстван шофьорски асистент, доста близък до пълния автопилот. Въпросният помощник може самосотятелно да поддържа движението на колата в пътната лента, да се престроява в съседна по команда от водача и да анализира трафика с цел автоматично регулиране на скоростта. Разбира се, системата с лаконичното и красноречиво наименование Autopilot, предлага на новаците шофьори една от най-трудните за тях маневри в натоварени градски условия – автоматично успоредно паркиране.

Всичко това е нагледно демонстрирано в най-новия видео клип “Revolutionize Your Commute”, публикуван в YouTube-канала на Tesla Motors. Както можете да се уверите сами по-долу, главният герой в клипа наистина изглежда като кола от бъдещето: разчитаща само на електродвигател с нулеви вредни емисии, стилен, макар и ненатрапчив външен вид и привлекателен футуристично изглеждащ интериор.


Видео на деня: автопилотът на Tesla Model S в действие

© PCWorld България, pcworld

За последното доста допринася изобилието от големи цифрови дисплеи и огромният сензорен екран на централната конзола. Но стига приказки, вижте сами как се справя автопилотът на Tesla Model S:

Не изглежда никак зле, нали? А тази идилична картина се завършва и от могъщ бордови компютър с изтънчен софтуер, който може да изпълнява команди и дистанционно: например с него колата може да излезе сама от гаража след активиране през мобилно приложение, да следва самостоятелно зададения курс по автомагистралата, да регулира автоматично скоростта и да информира водача за потенциално опасни ситуации, както и да сканира околността за подходящо място за паркиране.

С две думи, изглежда сякаш Tesla Motors са почти готови да влязат в бъдещето на автомобилите. Според шефа на компанията Илон Мъск (Elon Musk), до две години нейния редовно обновяван и самообучаващ се алгоритъм на автопилота ще стане достатъчно технически съвършен, за да може да пътува самостоятелно по пътищата на САЩ без човешка намеса. Наистина, законодателството най-вероятно ще задължи шофьора все пак да наблюдава внимателно какво прави колата му, но изглежда и той все повече ще бъде просто пътник.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.