Видео на деня: самоделен робот реди кубчето на Рубик за … 1 секунда!

Ето с какво е постигнат и поредният Рубик куб рекорд: За управлението на моторите, въртящи страните на кубчето, се използва платка Arduino, в ролята на “очи” влизат четири уеб камери, а алгоритъмът, избиращ последователността на решенията за главоблъсканицата, работи под управлението на Linux.

Ако имаше състезание за най-популярна главоблъсканица, то негов безапелационен шампион сигурно щеше да бъде Кубчето на Рубик. То е изобретено през 1974 г. и до момента е продадено в около 350 млн. екземпляра по целия свят, което всъщност го прави и най-продаваната играчка за всички времена. С Рубик кубчето са свързани и много непрекъснато подобрявани рекорди. Най-новият от тях обаче ще е доста трудно да бъде подобрен.

Защото ако до момента с реденето на Рубик кубове се занимаваха само хора, то днес въпросното занимание вече е овладяно и от компютрите, които могат да се справят значително по-бързо с изчисляването и отработването на огромния брой първоначални комбинации (общо 43 252 003 274 489 856 000). Доказателство е и най-пресният рекорд за бързо редене на кубче Рубик, който е малко над 1 секунда и, разбира се, е направен от робот.

При това роботът е изцяло продукция на движението “направи си сам”. За управлението на моторите, въртящи страните на кубчето, се използва платка Arduino, в ролята на “очи” влизат четири уеб камери, а алгоритъмът, избиращ последователността на решенията за главоблъсканицата, работи под управлението на Linux. А ето и как въпросният самоделен робот реди Рубик кубчето:

Тук е мястото да припомним, че още през 2010 г. беше установено и доказано, че от всяка от милиардите възможни начални комбинации съществува начин за нареждане на кубчето на Рубик за не повече от 20 хода. Именно този факт прави възможни и рекордите за нареждане от под 10 секунди. Всъщност към днешна дата човешкият рекорд за нареждане на Рубик куб е малко под 5 секунди и то при положение, че претендентът може да изучава кубчето, преди да започне засичането на времето. Естествено, редно е все пак да отдадем дължимото и на човешкия рекордьор. Ето как  се справя той:

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.