Чакаме ИИ да замени екраните, а технологиите – да подобрят сетивата ни

Потребителите очакват интерфейсите с изкуствен интелект (AI) да започнат да изместват смартфон екраните, бързото навлизане на свързаните технологии прави ранните клиенти все по-маловажни, а 80% от потребителите биха искали да използват технологиите, за да подобрят своето зрение, памет и слух, разкрива поредният ежегоден доклад за потребителските тенденции на Ericsson ConsumerLab.

Очакванията на потребителите са важни не само за бизнеса, а и за самите нас като такива, тъй като ни помагат да оформим предпочитанията си в тон със заобикалящия ни все по-технологичен свят. А какво очакват потребителите по света за следващата година? На този въпрос, както обикновено се опитват да отговорят от много специализирани в проучванията компании, но първи с ясни отговори са готови специалистите от Ericsson ConsumerLab. В петото издание на своя годишен доклад за тенденциите, те представя десетте най-горещи потребителски тенденции за 2016-а и по-нататък.

Тазгодишният доклад показва убеждението на потребителите, че изкуственият интелект (AI) скоро ще позволява взаимодействие с предмети без нужда от смартфон екран. В действителност, половината от всички смартфон потребители очакват смартфоните да останат в миналото през следващите пет години.

Докладът показва също така, че възприемането на свързаните технологии става по-бързо от всякога, като навлизането им на масовия пазар се случва по-бързо от очакването. В резултат на това периодът, в който ранните клиенти оказват влияние върху другите, сега е много по-кратък от преди.

"Някои от тези тенденции може да изглеждат футуристично. Но интересът на потребителите към нови модели на взаимодействие като изкуствен интелект (AI) и виртуална реалност (VR), както и вграждането на интернет в стените на домовете или дори в телата ни, е доста сериозен“, коментира Михаел Бьорн, ръководител Изследвания в Ericsson ConsumerLab. Според специалиста, "това означава, че скоро можем да станем свидетели на появата на нови категории потребителски стоки, а в резултат на това цели индустрии може да се трансформират, за да се справят с новите предизвикателства".

Както и досега, данните в доклада "10 горещи потребителските тенденции за 2016" идват от глобалната изследователска програма Ericsson ConsumerLab и покриват широка гама от мнения на потребители. Най-разпространената тенденция е представителна за 1,1 милиарда души в 24 страни, докато най-малко разпространената– за 46 милиона смартфон потребители в 10 големи градове.

Но стига общи приказки. Ето накратко кои са 10-те тенденции за 2016-а и след това, според потребителите по света, проучени от Ericsson ConsumerLab:


Чакаме ИИ да замени екраните, а технологиите – да подобрят сетивата ни

© PCWorld България, pcworld

1.       Ефектът „Свързан начин на живот“. 4 от 5 души днес отчитат, че предимствата от онлайн услугите се увеличават, когато повече хора ги използват. В световен мащаб един на всеки трима потребители вече участва в различни форми на споделената икономика.

2.       Поколение на стрийминга. Тийнейджърите гледат повече YouTube видео съдържание дневно в сравнение с другите възрастови групи. 46% от 16-19-годишните прекарват един час или повече вYouTube всеки ден.

3.        AI (Изкуственият интелект)слага край на епохата на екраните. Изкуственият интелект ще позволи взаимодействие с обекти без необходимост от смартфон екран. Един от всеки двама смартфон потребители мисли, че смартфоните ще станат част от миналото в рамките на следващите пет години.

4.        Виртуалното става реално. Потребителите желаят виртуална технология за ежедневни дейности като гледане на спорт или видео обаждания. 44% дори искат да принтират своята собствена храна.

5.       Умни домове. 55% процента от собствениците на смартфони вярват, че в тухлите, използвани за изграждане на жилища,могат да бъдат вградени сензори, които да следят за мухъл, течове и проблеми с електричеството,като това може да се случи в рамките на следващите пет години. В резултат на това може да се наложи концепцията за интелигентни домове да бъде преосмислена изцяло.

6.       Умни пътуващи. Пътуващите всеки ден искат да използват времето си по смислен начин и да не се чувстват като пасивни обекти. 86%биха използвали персонализирани пътнически услуги, ако има такива.

7.        Спешен чат. Социалните мрежи могат да станат предпочитаният начин да се свържете с услуги за спешна помощ. 6 от 10 потребители също се интересуват от приложение за информация при бедствия.

8.       Устройства за вграждане в тялото. Вътрешни сензори, които измерват показателите на телата ни, могат да се превърнат в новите носими продукти. 8 от 10 потребители биха искали да използват технологиите за подобряване на сетивни възприятия и познавателни способности като зрението, паметта и слуха.

9.       Всичко се хаква. Повечето смартфон потребители смятат, че хакерството и вирусите ще продължават да бъдат проблем. Като положителен страничен ефект, един на всеки пет казва, че има по-голямо доверие в една организация, която е била хакната, но след това се е справила с проблема.

10.    „Нетизен“ журналисти. Потребителите споделят повече информация от всякога и вярват, че това увеличава тяхното влияние в обществото. Повече от една трета вярват, че вдигане на шум онлайн за дадена корумпирана компания има по-силен ефект отколкото жалба в полицията.

Ето как изглежда всичко това, обобщено в една инфографика:


Чакаме ИИ да замени екраните, а технологиите – да подобрят сетивата ни

© PCWorld България, pcworld

Предпочитате видео? Ето информацията, поднесена и по този начин:

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.