Компютърен код може да се създава лесно и приятно с … Minecraft

Чисто нов Minecraft Hour of Code обучител вече е готов да запознае милиони младежи по света с креативността на компютърните науки. Междувременно Microsoft ще организира множество образователни събития в цялата страна в подкрепа на инициативата Hour of Code, която има за цел да насърчава изучаването на компютърни науки.

Създаването на компютърен код е умение, което не винаги е лесно за овладяване. Има обаче и начини, които го правят, ако не само по-лесно, но и доста приятно. Един такъв са готови да предложат компаниите Microsoft, Mojang и Code.org, които днес представиха “Minecraft обучител за кодиране”, който е предназначен за студенти и преподаватели и е създаден специално за третия пореден Hour of Code. Hour of Code е традиционна кампания за насърчаване изучаването на компютърни науки в глобален мащаб, която се провежда в рамките на Computer Science Education Week от 7 до 13 декември. Новият обучител, който е вече достъпен на сайта на инициативата, въвежда участниците в основите на кодирането чрез забавната и популярна игрова среда на Minecraft. Създаденият от гейм дизайнерите на Minecraft в партньорство с Code.org обучител включва героите Стив и Алекс от Minecraft, които са добре познати на над 100 милиона играчи по цял свят. 

Minecraft обучителят е предназначен за участници над 6-годишна възраст и въвежда играчите в основни умения за кодиране, като ги насърчава да навигират, копаят, строят и откриват в 2D света на Minecraft, като подреждат заедно блокове, за да завършат всички действия и да генерират компютърен код. Играчите ще се изправят пред набор от 14 предизвикателства, включително свободно време за игра, за да проучат концепции за кодиране, които са научили чрез обучителя.

           Към днешна дата, повече от 100 милиона ученици от 180 страни, говорещи 40 различни езика, са участвали в инициативата Hour of Code, информират още от Microsoft. Според разработчика, тази година, в рамките на седмицата 7-13 декември, кампанията ще включи над 100 000 събития и ще продължи въвеждането на повече момичета и социално-уязвими ученици в тези основополагащи за XXI век умения.


Компютърен код може да се създава лесно и приятно с … Minecraft

© PCWorld България, pcworld

В подкрепа на Code.org и глобалната инициатива Hour of Code, Microsoft също ще организира хиляди Hour of Code събития в повече от 50 страни по целия свят. Събитията ще се провеждат в магазините на Microsoft, офиси и центрове за иновации, както и в обекти на неправителствени организации и училища, партньори на програмата на Microsoft YouthSpark. Те ще бъдат водени от над 7000 студенти-партньори на Microsoft, най-ценните професионалисти (Most Valuable Professionals) и служители доброволци. Освен това Microsoft предоставя Windows Store кредити на всеки възпитател по света, който организира Hour of Code събитие.

В България тази година Microsoft ще подкрепи Hour of Code, като организира събития в цялата страна с участието на повече от 2000 учащи от детски градини, училища и университети, които посредством “Minecraft” обучителя ще имат възможност да се запознаят с кодирането по забавен и полезен начин.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.