Съдят AMD заради подвеждаща реклама на Bulldozer

… или как необмислената реклама може да тормози създателите си години след пазарната реализация на продукта, който рекламира.

Едва ли има хардуерен ентусиаст, който да не си спомня фиаското на AMD с тяхната процесорна архитектура Bulldozer, което се случи не защото въпросната архитектура беше неудачна или неадекватна на пазара, а защото ПР отделът на компанията реши да се поизхвърли малко с изявленията. А те представиха нещата малко по-различни, отколкото бяха в действителност.

Както вероятно знаете, в рекламите на процесорите Bulldozer компанията AMD ги наричаше 8-ядрени, макар че от определена гледна точка това твърдени е невярно. В края на краищата колко наситна са изчислителните ядра в процесорите AMD Bulldozer ще решава съдът на Калифорния, където наскоро е бил подаден иск срещу компанията именно заради подвеждаща реклама.

Причината за съмненията в недобросъвестност произлизат от факта, че въпросните чипове на AMD по принцип са разделение на осем логически единици, но не във всички тях присъстват необходимите елементи (напр. fpu - floating point unit), за да бъдат определени като самостоятелни ядра и да могат да работят като такива. Именно поради тази причина Windows вижда Bulldozer като 8-ядрен чип, въпреки че всъщност процесорът може да обработва паралелно само 4, а не 8-потока инструкции. Рекламата обаче оставя точно противоположното впечатление и затова сега AMD продължава да си има неприятности, въпреки, че Bulldozer чиповете на практика са вече минало.

още по темата

AMD бе осъдедна плати $12,1 млн. за подвеждаща реклама

След четири години съдебни дела компанията се съгласи да плати по 35 долара чип
28.08.2019 / 03:17
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.