Образование и за учители: на помощ идват 8 нови ресурса от Microsoft

И през тази учебна година Microsoft предлага нови възможности в помощ на индивидуалното обучение и самоусъвършенстването на преподавателите. Този път предложенията са цели осем. Вижте какви са те по-долу.

Новата учебна година започва, а с нея – и голямото учене. При това не само за учениците но и за учителите, които също се самообучават в рамките на образователния процес. Или поне би трябвало, ако искат да се ползват с уважението на колегите и на учениците си. За да ги улесни, Microsoft традиционно създава продукти, които да помогнат на учителите да придадат нови форми на образователния процес и да привлекат повече интерес от учениците в класната стая. А за тази учебна година компанията е подготвила цели осем нови ресурса в подкрепа на индивидуалното обучение. Ето кои са те, според официалната информация от Microsoft:

Илюстрации: Shutterstock.com

 1. Новите безплатни възможности, които предлага Office 365 Education, заедно с Windows 10. С последния ъпдейт Microsoft предлага безплатен план за всички образователни институции и добавя нови характеристики, които да помогнат на училищата да постигнат по-висока сигурност и съответствие с изискванията. Допълнително улеснени са и регистрацията и използването на новите безплатни Office приложения. Вече всеки с валиден училищен имейл навсякъде по света ще има възможност за безплатна регистрация;
 2. OneNote Тетрадки са вече налични за всички Office 365 Education потребители. В последния доклад на IDC OneNote е посочено като средство, което учителите използват, за да оптимизират работата си във връзка с посочените от тях топ 10 дейности, които им отнемат най-много време;
 3. Новите Skype виртуални екскурзии за тази година също са готови. Учителите имат възможност да „заведат“ учениците си на приключение, без да напускат класната стая, просто чрез регистрация за виртуална екскурзия в Skype.
 4. Sway – дигиталното Office приложение вече е налично, точно на време за старта на новата учебна година. Учителите могат да използват Sway да визуализират уроците, резюмират проектите, да предоставят допълнителни материали за родителите, да представят на учениците си нови похвати за разказване на история и т.н. Sway също така дава възможност на учениците да внесат креативност и нов живот на училищните проекти, училищните отчети и дори на персоналното си представяне.
 5. Snip е ново приложение, с което можете да направите снимка на екрана си, снимка с уеб камерата или да използвате бяла дъска, за да разкажете вашата история със собствен глас, докато рисувате върху снимката или дъската. Приложението дава възможност да споделите историята си като я копирате, изпратите по имейл или я вмъкнете в уебсайт. Учителите използват Snip, за да дават персонализирана обратна връзка на учениците, а учениците използват Snip, за да изразят своята креативност и да работят в екипи със съученици и учители.
 6. Инструменти за създаване на нови технологии. Учителите могат да подпомагат своите ученици да разберат и да научат повече за това как се създават технологии, използвайки следните нови ресурси:
  • Microsoft YouthSpark Hub предлага различни ресурси и програми за развиване на дигитални умения и изучаване на компютърни науки, насочени към ученици и студенти, за да ги подготвят да стартират успешно работа в бъдеще или дори да започнат свой собствен бизнес.
  • Microsoft Imagine приложения и ресурси са налични за учители безплатно и дават възможност на техните ученици да се запознаят с основите на програмирането чрез забавни проекти. Като следващо ниво, Imagine Cup competition hub предлага на учениците да използват получените основни знания и да създават технологии. Новото за тази учебна година е Imagine Cup Earth – партньорство с NASA, което включва едновременно програмиране и природни науки. Всички тези ресурси вдъхновяват учениците да развиват способностите си, да реализират идеите си и да печелят награди. А за тези, които искат да създадат клуб по програмиране, могат да потърсят помощ от Coding Club Starter Kit.
  • Microsoft Virtual Academy предлага безплатни курсове по компютърни науки за ученици и студенти от всички нива на познанието, а в същото време предлага и възможност на учителите по-добре да интегрират технологиите в техните учебни планове.
  • Creative Coding Through Games And Apps е нов безплатен курс по компютърни науки, създаден за да запали интерес към програмирането сред тийнейджърите, както и сред учителите с малък или без опит в областта.
 7. В партньорство с Angela Maiers и Choose2Matter Microsoft предлага на учителите безплатна, интерактивна електронна книга: “Liberating Genius, The First 20 Days.”
 8. В допълнение, още редица безплатни обучения са налични онлайн и на локалните Microsoft stores.

Разбира се, дори и най-добрите технологии никога не биха могли да заменят отдадените преподаватели. Затова Microsoft подкрепя учителите и чрез общности, които предлагат още ресурси и възможност за контакти и споделяне на опит. Програми като Microsoft Innovative Educators дават възможност на учителите да се свързват и да споделят добри практики. Заявления за кандидатстване за Microsoft Innovative Educators се приемат до 30 октомври 2015 г.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.