Samsung: Българите са най-активни в социалните мрежи европейци

Около 92% от българите използват своя мобилен телефон, PC/лаптоп или таблет за достъп до социални медии, докато този процент при останалите европейци е средно 75%, показва проучването Samsung Techonomic Index 2015, което изследва поведението и нагласите на 18 000 европейски потребители към технологиите.

След като се оказа, че прекарваме с джаджите си с над 2 часа повече от останалите хора в Европа, логично е да се предположи, че и комуникираме повече чрез тях. И наистина е точно така, ако се съди от поредната порция резултати от проучването Techonomic Index 2015, които ни изпращат от неговия създател - компанията Samsung. Според въпросното изследване, българите са на първо място в Европа по използване на технологиите за достъп до социалните мрежи (92%), което е и една от основните причини за употребата на мобилни телефони, PC/лаптоп и таблети наред с достъпа до email (95%) и търсене на информация чрез търсачки (92%).

Бързият интернет и широкото разпространение на мобилните телефони са сред основните причини за популяризацията на социалните мрежи у нас, отбелязват още от компанията. А българите не само са най-активни в Европа в използването на социалните мрежи, но са и на първо място по използване на тези устройства за правене/публикуване на снимки – 74% и заснемане/публикуване на видео – 47%, следвани от гърците респективно 66% и 45%. Очаквано за България общият процент е най-висок при потребителите на възраст 16-24 години и почти равен при мъже (75%) и жени (78%). Следва още малко любопитна технологична статистика:

  • 95% от българите използват своите мобилни телефони, PC/лаптоп и таблети за достъп до имейл, което е и най-популярната причина за европейците – 94%.
  • 92% от българите използват технологичните си устройства за достъп до социални мрежи, срещу 75% средно за Европа
  • 74% от българите, участвали в изследването използват технологичните си устройства за правене, разглеждане или публикуване на снимки, като средно за Европа това е любимо занимание за 51% от анкетираните.
  • 47% от българите използват технологичните си устройства за заснемане или публикуване на видео, срещу 25% от европейците.


    Samsung: Българите са най-активни в социалните мрежи европейци

    © PCWorld България, pcworld

Освен това и говорим през интернет много повече от останалите европейци, твърди още проучването. Разбира се, една от основните дейности при използването на технологичните устройства е комуникацията и 77% от българите използват своите мобилни телефони, PC/лаптопи и таблети за изпращане или получаване на текстови съобщения. Също толкова са и българите, които използват устройствата си за извършване на интернет или видео обаждания, като отново изпреварваме значително европейците, при които този процент е едва 42%, за сметка на 81%, които използват устройствата си за изпращане или получаване на текстови съобщения.

Според Techonomic Index 2015 родните потребители често използват джаджите си и за финансови операции - половината от българите извършват разплащания през своите устройстваЗа разлика от българите обаче, при европейците четвъртата основна причина (75%) за използване на мобилни телефони, PC/лаптопи и таблети е за достъп до банкова сметка като 68% от тях използват тези устройства, за да извършват разплащания. При българите 63% от респондентите използват съответните устройства за достъп до банковата си сметка и 50% правят разплащания. За тези дейности обаче и българите, и европейците за тези най-често използват своя персонален компютър или лаптоп.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.