Добър начин да научиш повече що е то софтуерен разработчик

Над 2000 ученици са научили повече за професията на софтуерния разработчик, след като 65 доброволци от SAP са посетили своите гимназии в рамките на фирмената образователна инициативата Back2School. А през септември започва и втората SAP GeekyCamp школа за програмиране.

Образователните инициативи за популяризиране на търсените от родния бизнес ИТ професии зачестяват и отчитат все повече успехи. А един от най-ефективните начини да научиш някого на нещо е с личен пример. Доказателство за това е и Back2School програмата на SAP Labs България, стартирала в началото на настоящата година. Целта в нея е професионалисти от компанията да посетят училищата, които са завършили, и да разкажат на своите „съученици“ какво представлява професията на софтуерния разработчик. Така, чрез личния си пример, те биха могли да насочат учениците при техния избор за бъдещо развитие.

В резултат на програмата общо 65 доброволци от местното развойно звено на софтуерния гигант SAP са се върнали в гимназиите и училищата, където са получили своето средно образование, за да споделят опита си с настоящите ученици и бъдещи студенти. Чрез своята лична история те са дали пример за професионалния път на възпитаници на самото училище и са демонстрирали от възможностите за успешна реализация в България.

В крайна сметка, благодарение на всичко това над 2000 български гимназисти са научили що е то софтуерен разработчик. А при посещенията специалистите са показали и други роли в една софтуерна компания – т.е. не само тези на програмистите, а и на технически документатори, UI и UX дизайнери, софтуерни архитекти, специалисти по интелектуалната собственост. Много е вероятно една голяма част от тези ученици да се насочат към някоя от тези така необходими в днешно време професии.

Тук е мястото да отбележим, че SAP Labs България работи и заедно с водещи университети у нас с цел да надгражда образованието в посока ИТ.  А през септември предстои друга инициатива на компанията за гимназисти - второто издание на школата за програмиране за ученици, SAP GeekyCamp .Кандидатстването за участие е отворено до 1 юли включително, като след това заявилите желание да се включат в школата ученици ще преминават входящ онлайн тест, информират от компанията.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.