Образованието отива в облака, ще помага и Huawei България

Huawei Technologies оборудва зала с учебни терминали в 74- СОУ “Гоце Делчев” в София, демонстрирайки предимствата на този тип решения. Сред тях са простотата, по-ниските разходи за техника и поддръжка, както и потенциалът за улесняване на учебния процес дори в отдалечени райони.

Едва ли има някой (освен може би издателите на хартиени помагала), който да е против идеята децата ни да учат през устройство, от което са достъпни всичките им учебници, материали, учебни пособия и домашни работи, вместо да ходят на училище с 10-килограмови раници на гръб. Макар тази идея да е все още далеч от реалността в нашата страна, в тази посока вече се работи. Това личи и от поредната инициатива за създаване на “класната стая на бъдещето” – ново терминално решение на Huawei Technologies, което пренася учебния процес изцяло в “облака”.

Точно такова решение беше представено днес в 74- СОУ “Гоце Делчев” в София, където представители на българското подразделение на китайския технологичен гигант разказаха подробности за проекта. А, както вече споменахме, той е базиран на терминали – компактни устройства, които заменят персоналния компютър и лаптопа, като просто предоставят сигурна и лесна за управление среда за достъп до всички учебни ресурси, които се намират в облака. Въпросните учебни ресурси могат да бъдат под формата на електронни учебници, мултимедийни уроци, интерактивни пособия, образователни портали, структурирана информация по даден предмет и пр. При това равен достъп до всички тези ресурси, отново благодарение на терминалните решения като това на Huawei, могат да имат всички деца – дори тези в най-изолираните райони на страната.

Но предимствата на учебните терминали не свършват дотук, подчертаха още представителите на Huawei. Работещата в облачна среда инфраструктура има в пъти по-дълъг живот от РС решенията – над 5 години срещу 2 години при персоналните компютри. Освен това терминалите са по-прости и консумират десетократно по-малко енергия – разходите за ток са със 70% по-ниски, като в пъти по-малко ще са и харчовете за поддръжка, тъй като вече няма да са нужни ИТ специалисти или договори за външна поддръжка в училищата. От Huawei подчертаха и специално разработения от компанията комуникационен протокол, който оптимизира канала за пренос на видео и аудио съдържание по начин, който прави възможни и видео-конферентните връзки. От гледна точка на учители и ученици всичко става просто, лесно и бързо, тъй като обработката на информацията става централизирано в облачната инфраструктура от сървъри, достъпът до които може да стане и през комуникационните линии на локалните интернет доставчици.


Образованието отива в облака, ще помага и Huawei България

© PCWorld България, pcworld

Важно е да се отбележи също, че това е само началото. Всъщност решението на китайския производител изпълнява плана на Министерството на образованието за реализация на Стратегията за ефективно внедряване на ИКТ в образованието и науката (2014-2020 г.). Следващата стъпка от реализацията на съвместния проект на МОН и Huawei ще бъде откриването на втора зала с терминали. Тя ще бъде в сградата на СОУ за европейски езици “Св. Константин-Кирил Философ” в Русе.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.