Четирима родни гимназисти носят награди от Intel ISEF 2015

Проекти в сферите на математиката, физиката и системния софтуер носят успех на Петър Гайдаров от Пловдив, Григори Матеин от София, Марин Шаламанов от София и Васил Василев от Карлово.

След като тази година отбелязахме най-голямо българско участие в пред-унииверситетското състезание за наука и инженерство Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), имаше големи надежди и за успешно представяне на нашите ученици. Както се оказва, те са били съвсем оправдани - четирима български гимназисти с три научни проекта са спечелили награди на въпросния престижен световен форум с проекти в сферите на математиката, физиката и системния софтуер.

Четирима родни гимназисти носят награди от Intel ISEF 2015

Петър Гайдаров от Пловдив е спечелил две награди – втора награда в категория Математика, както и втора награда от Американското математическо общество (American Mathematical Society). Григори Матеин от София си идва с четвърта награда в категория Физика и астрономия. Марин Шаламанов от София и Васил Василев от Карлово, които се състезаваха с общ проект, са получили четвърта награда в категория Системен софтуер.

Тази година в Intel International Science and Engineering Fair участваха приблизително 1700 млади учени, избрани от 422 афилиирани конкурса в повече от 75 страни по света. Освен допълнение топ победителите близо 600 финалисти получиха награди за своите новаторски изследвания, включително 20 "Best of Category" победители, всеки от които получи приз от US $5000. Intel Foundation присъжда също и US$1000 грант на училището на всеки от тези победители и на афилиирания конкурс, който представляват.


Четирима родни гимназисти носят награди от Intel ISEF 2015

© PCWorld България, pcworld

А като стана въпрос за топ победителите в тазгодишно издание на Intel ISEF, редно е все пак да споменем и тях.

Реймънд Уанг, на 17 години, от Канада е спечелил първо място за проектирането на нова система за въздухоподаване в самолетните кабини за подобряване на качеството на въздуха и намаляване на предаването на заболявания. Системата на Р. Уанг подобрява подаването на свеж въздух в кабините с над 190%, докато намалява концентрацията на вдишването на патогени с до 55 пъти, в сравнение с конвенционалните дизайни, и може лесно и икономично да бъде инкорпорирана в настоящите самолети. Реймънд Уанг получи наградата Gordon E. Moore Award на стойност $75 000.


Четирима родни гимназисти носят награди от Intel ISEF 2015

© PCWorld България, pcworld

Канадската ученичка Никол Тицеа, на 16 години, получава една от двете награди Intel Foundation Young Scientist Awards на стойност $50 000 за разработването на евтино и лесно за употреба тестово устройство за борба с високата степен на недиагностицирана HIV инфекция сред общностите с ниски доходи. Нейното устройство, което не използва електричество, предоставя резултати в рамките на час и изработката му трябва да струва под $5. Никол Тицеа вече е основала своя компания, която наскоро е получила $100 000 грант, за да продължи да развива своята технология.

Карън Джерат, на 18 години, от Френдсууд, Тексас, САЩ, печели другата Intel Foundation Young Scientist Award на стойност $50 000 за усъвършенстване и тестване на ново устройство, което трябва да позволи на подводните нефтени кладенци да бъдат бързо и безопасно възстановявани след разливане. Карън Джерат разработи по-добра обвивка на съдържанието, която отделя природния газ, нефта и океанската вода; събира различни дълбочини на водата, размери на тръбите и състав на течностите; и може да предотврати формирането на потенциално задръстване на метанов хидрат.

Пълен списък на финалистите е на разположение в страницата с програмата на събитието.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.