Магистратура по бизнес софтуер вече приема студенти у нас

Първата магистратура по бизнес софтуер в България в лицето на програмата „Бизнес анализ и ERP системи“ се осъществява от Висшето Училище по Застраховане и Финанси (ВУЗФ), в партньорство с ERP Academy. Лектори ще бъдат представители на най-успешните български фирми от сектора, а студентите ще получат възможност за стаж, както и за работа в бранша.

У нас има няколко десетки софтуерни и консултантски фирми, които създават, развиват и внедряват в предприятията различни типове системи за управление на бизнеса, а нуждата от такива модерни ERP (Enterprise Resource Planning) системи, CRM (Customer Relationship Management), BI (Business Intelligence) и други софтуерни бизнес решения се осъзнава от все повече организации. Намирането на квалифицирани кадри в тази сфера обаче е сериозен проблем за сектора на за разработка и внедряване на бизнес софтуер в страната въпреки високите заплати.

За да облекчат този проблем Висшето Училище по Застраховане и Финанси (ВУЗФ) и ERP Academy са създали първата у нас магистърска програма по бизнес софтуер под името „Бизнес анализ и ERP системи“. Както може да се очаква, тя е изцяло фокусирана върху бързо развиващия се сегмент на системите за управление на бизнеса и има за цел да подготви студентите за кариера в тази икономическа сфера.

Според Наталия Футекова, създател на магистратурата и основател на ERP Academy, въпросната магистърска програма “няма да обучава студентите да програмират и няма да изисква предишен опит в областта на програмирането. Тя е с икономическа насоченост и ще създава специалисти в сложната и перспективна област на внедряването на бизнес софтуер”. По думите на специалистката, професионалистите в тази област “трябва да разбират както от софтуерни технологии, така и от счетоводство и финанси, управление на бизнес процеси и много други области”.


Магистратура по бизнес софтуер вече приема студенти у нас

© PCWorld България, pcworld

Илюстрация: shutterstock.com

Всъщност новата магистратура ще включва обучение по някои от най-перспективните сфери на бизнес софтуера като системите от клас ERP, CRM, BPM (Business Process Management), бизнес анализите и управлението на големи масиви от данни, обединените комуникации (unified communications), мобилните приложения, Internet of Things (Интернет на нещата) и др. Студентите ще имат възможност да се запознаят с най-популярните системи за управление на бизнеса, създадени от български и чуждестранни разработчици. Ще бъдат засегнати също и други важни научни сфери като счетоводство и финанси, икономика и т.н. Лектори ще бъдат представители на някои от най-успешните български фирми от сектора – ERP.BG, Балкан Сървисис, Тим ВИЖЪН, консултанти от водещи международни ERP компании, както и утвърдени преподаватели от ВУЗФ. Студентите ще получат възможност за стаж, както и за работа в бранша.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.