Intel ISEF 2015 е с най-голямото българско участие досега

За първи път в тазгодишното издание на научния средношколски турнир International Science and Engineering Fair на Intel ще вземат участие петима български ученици и четири проекта.

Христо Стоянов, Григори Матеин и Марин Шаламанов от София, Васил Василев от Карлово и Петър Гайдаров от Пловдив ще се състезават с близо 1800 от най-обещаващите млади учени и иноватори от над 70 държави в цял свят в тазгодишното издание на най-голямото пред-унииверситетско състезание за наука и инженерство - Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF).

Третото поредно участие на български средношколци в престижния научен турнир, подпомаган от Intel, е по-специално, защото за първи път нашата страна ще участва не с три, както обикновено, а с четири проекта и петима български ученици. За първи път родното учасгтие включва и проект по физика.

Григори Матеин, който учи в Първа Немска гимназия, София, ще участва с проект за анализ на течности, по шума, който издават при загряване. Той има за цел разработването на методология за анализ и контрол на качеството и /или чистотата на течности на базата на този феномен. Ключовият момент в това проучване е изграждане на експериментална установка, която осигурява надежден контрол върху страничните фактори (температура и обем на течността, силата и размера на нагревателя и т.н.), които също влияят на звуковия спектър и предотвратяват установяването на уникална кореспонденция между спектъра и състава на течността.


Intel ISEF 2015 е с най-голямото българско участие досега

© PCWorld България, pcworld

Българските участници в тазгодишното издание на Intel ISEF 2015 (отляво надясно) Марин Шаламанов, Петър Гайдаров, Христо Стоянов, Григори Матеин и Васил Василев.

Васил Василев, 18 г., от Карлово и Марин Шаламанов, 18 г., от София, ученици в Националната Природо-математическа гимназия, работят по общ проект – Генетичен алгоритъм за фундаментален анализ на фондовата борса. Този проект използва методите на еволюцията, за да намери оптимална стратегия за търгуване на валутната борса и, разбира се, има доста търсено практично приложение.

Петър Гайдаров е от Пловдив и учи в Образцовата Математическа гимназия там, а неговият проект за Intel ISEF е свързан с т.нар. “паркиращи функции”. В сферата на теоретичната информатика е проектът на ученика от Софийската Математическа гимназия Христо Стоянов, който е подготвил разработка на тема “Криптографски сигурно засичане на огледални светове”. Обяснено на по-прост български, неговият труд създава един допълнителен механизъм, който да осигурява глобалната консистентност на информацията в интернет срещу определено количество злонамерени участници. Освен това неговото решение може да се използва за децентрализиране на публикуването на тази информация.

Според организатора на подбора на проектите за Intel ISEF на местно ниво Константин Делчев, тазгодишното участие на наши ученици е поредното доказателство, че “в България не само има качествена наука, но тя може да се случва и на много ранна възраст”.


Intel ISEF 2015 е с най-голямото българско участие досега

© PCWorld България, pcworld

На снимката: Мануела Чугудеан, Маркетинг и PR мениджър за Централна и Източна Европа в Intel сред българските участници в тазгодишното издание на Intel ISEF 2015

Според Мануела Чугудеан, Маркетинг и PR мениджър за Централна и Източна Европа в Intel, българските ученици имат огромен потенциал, който има нужда само от усъвършенстване в начина на презентиране на проектите. Според специалистката Intel ISEF не е само еднократна изява, а и борса за идеи, които могат да бъдат “взети” от големите международни компании, които търсят таланти и бъдещи свои служители на това събитие. По нейните думи, всеки проект има свой павилион на форума, който може да бъде видян, а проектът - харесан от водещи световни специалисти и представители на индустриални организации. За учениците пък събитието може да бъде страхотен трамплин в кариерата, тъй като чрез него те могат да си намерят спонсори, да срещнат съмишленици, да завържат полезни познанства и да получат покани от водещи университети.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.