За първи път направиха генна модификация на човешки ембрион

Китайски генни инженери са постигнали известен успех в опитите фатални комбинации от гени да бъде премахнати от човешкия геном и заменени с функциониращи ДНК фрагменти. Това дава надежда, че един ден хората ще могат да бъдат лекувани от смъртоносни заболявания още преди раждането им.

За първи път в историята учени от Китай са направили успешна генетична модификация на човешки ембрион, използвайки техниката CRISPR/Cas9, посредством която от генома се махат фатални за здравето гени. В случая премахнатият ген носи наименованието HBB и е известен с това, че предизвиква нарушения в кръвта, наречени Beta thalassemia. Хората с това заболявания могат да живеят само с постоянни кръвопреливания, но дори и това е само временно решение, което само отлага неизбежния край.

С помощта на техниката CRISPR/Cas9 фаталната последователност от гени може да бъде премахната от човешкия геном и заменена с функциониращи ДНК фрагменти, пише онлайн изданието на сп. Nature. Или казано иначе, един ден хората вероятно ще могат да бъдат лекувани от смъртоносни заболявания още преди раждането им.

Според наличната информация, в експеримента са използвани 86 ембриона, на които след процедурата CRISPR/Cas9 са дадени 48 часа за размножаване до 8 клетки. До този етап оживели само 71 от ембрионите, като 54 от тях били тествани за успех на генетичната модификация. Част от тази група (количеството не се уточнява) преминала усшешно тестовата процедура.


За първи път направиха генна модификация на човешки ембрион

© PCWorld България, pcworld

Според изследователите, на този етап от развитието на генното инженерство процентът на успеваемост на операцията е малък, затова експериментите засега ще бъдат прекратени. Китайските учени са на мнение, че делът на успешна замяна на гени трябва да е близък до 100%, за да си заслужава тези експерименти да бъдат продължавани.

Както обикновено се случва в такива случаи, операцията се посреща нееднозначно от обществото, което се дели на два лагера. В единия са хората, които смятат, че генетичните модификации трябва да бъдат използвани, за да се избавят хората от различни генетични обременености, включително от тежки и потенциално смъртоносни заболявания. Другият лагер смятат, че изкуствените ДНК манипулации в бъдеще могат да доведат до проблеми, които са дори по-тежки от тези, които се опитват да решат.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.