50-години по-късно: Законът на Муур все още е жив

На 19 април Законът на Муур отбеляза официално своя 50-годишен юбилей. За този половин век мнозина предсказваха неговия неминуем край безброй пъти и всеки път тези предсказания се оказваха погрешни, доказвайки неговата актуалност. А в самата компания Intel смятат, че прословутият закон на нейния създател Гордън Муур ще бъде в сила още поне десетилетие – въпреки всички предизвикателства.

Вчера, 19 април 2015 година, се навърши 50-тата годишнина на прословутия в ИТ индустрията и основополагащ за развитието на компютърните технологии Закон на Муур -  неписано споразумение между електронната индустрия и световната икономика, което вдъхновява инженери, изобретатели и предприемачи да мислят за това какво е възможно в света на модерните технологии. Законът на Муур е в основата на много от днешните иновации – носимите технологии, изследването на генома, интелигентните градове – и помага на индустриите да се справят с изглеждащи трудни за решаване проблеми и да превръщат фантастични идеи в доходоносни бизнес начинания. Затова и няма как да не отдадем дължимото на това правило, което неизбежно ни кара да се питаме: Какво ли ще донесат следващите 50 години?

В началото бе словото

През 1965 година Гордън Муур направи предвиждане, което щеше да постави темповете за нашата модерна дигитална революция. От внимателно наблюдение на възникваща тенденция, Гордън Муур екстраполирал, че компютърните технологии значително ще увеличават мощността си и ще намаляват съответната си цена с експоненциални темпове.

Прогнозата, известна като Закона на Муур, се е превърнала в златно правило за електронната индустрия и източник на иновации. Като съосновател на Intel, Гордън Муур проправил пътя за Intel (а и на редица други компании, включително конкурентни) да правят бързи, малки и достъпни транзистори, които задвижват нашите инструменти и играчки. Дори и 50 години по-късно, трайното влияние и ползи се усещат по много начини.

Икономическо влияние

Производителността – известна още като мощност — и цената са два ключови двигателя на технологичното развитие. Докато повече транзистори се поместват в по-малки пространства, процесорната мощност се увеличава, а енергийната ефективност се подобрява, и всичко това при по-ниска цена за крайния потребител. Това развитие не само усъвършенства съществуващите индустрии и увеличава продуктивността, но то също дава път на цели нови индустрии, захранвани от евтини и мощни компютърни технологии.


50-години по-късно: Законът на Муур все още е жив

© PCWorld България, pcworld

Технологично влияние

Наблюдението на Гордън Муур трансформира компютърните технологии от рядко и скъпо начинание във всепроникваща и достъпна необходимост. Всички модерни компютърни технологии, за които знаем и които използваме, са произлезли от основата, поставена от Закона на Муур. От самия Интернет, до социалните медии и съвременните анализи на данни, всички тези иновации водят началото си директно от Муур и неговото откритие.

Обществено влияние

Евтините и повсеместни компютърни технологии, които бързо се разрастват навсякъде около нас, фундаментално променят начина, по който работим, играем и комуникираме. Основополагащата сила на Закона на Муур е задвижвала открития при модерните градове, транспорт, здравеопазване, образование и производство на енергия. Всъщност, е доста трудно да се предвиди какъв би бил нашият модерен свят без Закона на Муур.

Ето няколко мисли и от самия Законодател:

Какво ни очаква занапред?

Като метроном на модерния свят, в продължение на 50 години предвиждането на Гордън Муур определя темповете за иновациите и развитието. Това предсказание постави плодородна основа, от която модерните технологии могат да се появяват, включително широкото навлизане на дигитализацията и персоналната електроника.

Със своето развитие в перспектива Законът на Муур и свързаните иновации се движат към безпроблемна интеграция на компютърните технологии в нашето ежедневие. Тази визия за непрекъсното захранвано и взаимосвързано бъдеще носи ясни предизвикателства и ползи. Личното пространство и сигурността са неизменни и нарастващи въпроси. Но ползите от все по-интелигентни, повсеместни компютърни технологии, учещи се да очакват нашите нужди, могат да ни пазят по-здрави и в по-голяма безопасност и по-продуктивни в дългосрочен план.


50-години по-късно: Законът на Муур все още е жив

© PCWorld България, pcworld

Може би поради факта, че емпиричното наблюдение за удвояването на броя на транзисторите в микросхемите с времето е направено от един от основателите на Intel, инженерите на корпорацията доста ревностно следят за спазването му. Специалистите на Intel непрекъснато работят по изследването и разработката на нови материали за производство на микросхеми, развиват нови технологични процеси и проектират още по-високо интегрирани полупроводникови чипове. А гледайки напред, в Intel смятат, че еволюцията на полупроводниците ще продължава с бързи темпове и Законът ще бъде актуален поне още 10 години, а може и повече.

“Ние гледаме примерно на около 10 години напред, а нашите изследователи откриха някои перспективни опции за технологични процеси с линейна резолюция на литографския процес и оборудване от порядъка на 7 и 5 нанометра> Затова смятаме, че ще можем да спазваме Закона на Муур поне още 10 години”, коментира Марк Бор (Mark Bohr), директор на отдела за архитектура на технологичните процесии и интеграцията на микроелементите в Intel, по време на официалното мероприятие по отбелязването на 50-годишния юбилей.

Специалистът потвърждава също, че компанията разглежда материали от третата до петата колонка в Менделеевата таблица за възможно използване в транзисторите вместо хафния, който се използва за диелектрик в последните четири процеси на Intel. Марк Бор не уточнява какви са тези елементи и не коментира възможностите за използване на графена, който се смята за особено перспективен за микроелектрониката материал, така че засега може само да се гадае, какво всъщност готвят в хей-тек кухнята на Intel.


50-години по-късно: Законът на Муур все още е жив

© PCWorld България, pcworld

Така или иначе, в Intel явно вече изследват усилено възможностите за усвояване на 7 и 5-нанометровите технологични процеси, докато компанията ASML (световен лидер в производството на литографско оборудване за изготвяне на микросхеми) изучава технологии, които евентуално биха могли да бъдат използвани за производството на 2- и 3-нанометрови чипове. С други думи Закънът на Муур очевидно все още е жив и ще продължава да бъде спазван още поне десетилетие. Друг е въпросът колко компании ще разполагат с нужния капитал за разработка на нови технологии, усъвършенствано оборудване за производство на микросхеми и за проектиране на свръх-сложни чипове.

А за да завършим прогнозите, редно е все пак да припомним, че Законът на Муур е не само основополагащо правило за полупроводниковата промишленост, но най-вече е икономически постулат. Поради това той спокойно може да еволюира, да се трансформира или да тръгне в съвсем друго технологично направление. Например, вместо броят на транзисторите да расте заради намаляване на размерите им, той може да бъде увеличаван по друг начин – да речем, чрез нанасянето им на слоеве един върху друг. Всъщност тази възможност, реализирана чрез. т.нар, 3D чипове, се разработва от години насам и дори вече има своите първи реализации. Сега остава само да разберем какви ще са следващите.

3D chip

Междувременно, можем да почетем отново законът на Муур, като прегледаме някои любопитни факти за него.

Любопитни факти за Закона на Муур

Три години преди да съоснове Intel, Гордън Муур направи наблюдението, че транзисторите – фундаментаните градивни елементи на микропроцесорите и дигиталната ера —ще намаляват своята цена и ще увеличават своята производителност в експоненциален темп. През 1965 година той знаел малко за това, че е въвел една променяща света идея, която ще стане известна като „Закона на Муур“ и ще задвижва следващия половин век – най-малко – от трансформираща технологична промяна.

Много устройства, които хората използват ежедневно са захранвани от микропроцесори , направени от транзистори. Тъй като тези устройства значително намаляват цената си и увеличават своята производителност и енергийна ефективност, благодарение на Закона на Муур, те са се превърнали в неделима част от нашия живот. Телефоните и часовниците стават умни, а автомобилите се превръщат в пътуващи компютри.

  • Ако един Intel-базиран Android телефон беше изграден с използването на технологиите от 1971, само микропроцесорът на телефона би бил с размерите на място за паркиране. Опитайте се да си направите селфи с това.
  • В сравнение с първия микропроцесор на Intel - Intel 4004, днешните 14nm процесори предоставят 3,500 пъти производителността, при 90,000 пъти ефективността и при 1/60,000та от цената.
  • Първите полупроводникови транзистори са били с размерите на гумичката на края на молив. В резултат на Закона на Муур повече от 60 милиона от днешните tri-gate транзистори могат да се съберат в точката на края на това изречение. Днешните транзистори са невидими за невъоръженото око. За да видите един транзистор, вие ще трябва да уголемите един типичен чип до размерите на къща.


    50-години по-късно: Законът на Муур все още е жив

    © PCWorld България, pcworld

А ето как биха изглеждали и някои други привични технологични области, ако можеха да спазват Закона на Муур:

  • КОЛИ:

o        Ако ефективността на автомобилното гориво се подобрява със същото темпо, човек лесно би могъл да кара колата си през целия си живот с един единствен резервоар бензин. Нова кола в началото на 40те ви години? Може би имате нужда от четвърт резервоар?

o        С темповете, с които транзисторите намаляват размера си, вашата кола би била с размерите на мравка. Бихте могли да пазите няколко резервни гуми в джоба на ризата си.

  • СТРОИТЕЛСТВО:

o        Ако един небостъргач намаляваше цената си с темповете на Закона на Муур, човек би могъл да си купи един за по-малко от цената на персонален компютър днес. Някой иска ли суперкомпютър вкъщи? А ако един небостъргач увеличаваше височината си с темповете на Закона на Муур, той би бил 35 пъти по-висок от връх Еверест.

o        Ако цените на къщите спадаха със същия темп като на транзисторите, човек би могъл да си купи дом на цената на бонбон. Сладко!

  • ВЪЗДУХОПЛАВАНЕ:

o        Космическата програма Apollo за стъпване на човек на Луната струва USD$25 милиарда. Ако цените спадаха с темповете на Закона на Муур, днес тази програма би струвала приблизително колкото малък частен самолет.

o        Пътуването до Луната през 1969 година отнело 3 дни. Ако Законът на Муур се отнасяше до космическото пътуване, това пътешествие сега би отнело една минута.

o        Полет от Нова Зеландия до Ню Йорк би приключил за времето, за което бихте си закопчали колана на седалката.


50-години по-късно: Законът на Муур все още е жив

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.