NASA предвижда сблъсък с астероид през 2022 г.

Не е толкова страшно, колкото звучи на първо четене – идеята е да се осъществи контролиран сблъсък между космическа сонда и астероид с цел изучаване на последствията и търсене на начини за по-ефективна защита на Земята от подобни стълкновения.

Напоследък учените от NASA показват доста силен интерес към астероидите в околоземното пространство. Вече знаем, че аеро-космическата агенция има разработени планове за пътуване до близки астероиди, разполага с подходящо облекло за изследването им и дори смята да “хване” някой от тези космически обекти в най-близко бъдеще. Този интерес със сигурност ще се окаже нездравословен поне за един космически апарат, тъй като  NASA предвижда зрелищен сблъсък с астероид. Казано по-точно, агенцията планира през 2022 г. да осъществи контролиран сблъсък между космическа сонда и астероид с цел изучаване на последствията от това взаимодействие.

За целта през 2020 г. в космоса ще бъде изстреляна сонда в рамките на т.нар. AIM (Asteroid Impact Mission) проект, която ще достигне до астероида Дидим и ще започне да го изучава. Дидим има малък спътник с диаметър 150 метра, който обикаля около по-големия си събрат в орбита с радиус 1,1 км. Именно с този спътник ще бъде сблъскана опитната сонда.


NASA предвижда сблъсък с астероид през 2022 г.

© PCWorld България, pcworld

А сондата DART (Double Asteroid Redirection Test) с тегло приблизително 300 кг., която ще бъде пожертвана в слъсъка, ще бъде пусната през 2021 г.. През 2022 г. DART ще се сблъска със спътника на Дидим със скорост от над 20 000 км/ч, докато в същото време пристингалият по-рано и позициониран в орбита AIM модул, ще получава данните от сблъсъка и ще следи за евентуални промени в траекторията на космическите тела.

Всички събрани данни ще бъдат изпратени и обработени на Земята с идеята да станат основа за създаване на система за защита на планетата от астероиди, които в бъдеще могат да излязат на траектория, пресичаща орбитата на нашата планета.

Според учените, нито Дидим, нито неговия спътник, представляват непосредствена опасност за Земята. Те са избрани за експеримента поради факта, че образуват система от две тела. Тъй като сблъсъкът със спътника ще се осъществи с малкия спътник, Дидим ще уравновеси евентуалното отклонение и като цяло системата няма да промени посоката на своето движение в слънчевата система. Това ще позволи да се избегнат непредвидени последствия от експеримента, които евентуално да застрашат нашата планета. Но дори да се случи нещо непредвидено, със сигурност ще се намери кой да ни спаси – все пак това е в интерес на всички ни ...


NASA предвижда сблъсък с астероид през 2022 г.

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.