Можем да ловим астероиди с безплатно приложение на NASA

Безплатното приложение NASA Asteroid Data Hunter, налично във версии за Windows и Mac, дава възможност за търсене на астероиди посредством анализ на фотографии от телескопи.

Включването на масовата публика в помощ на заетите с наука организации не е нова идея, а след като можем да помагаме в търсенето на извънземни защо да не можем да търсим и астероиди? Този въпрос изглежда са си задали учените в агенцията NASA, която заедно с  Planetary Resources е разработила специално приложение, позволяващо на всеки желаещ да търси в небето астероиди, като анализира получените от телескопи снимки.

Приложението Asteroid Data Hunter вече е достъпно във версии за Windows и Mac, а скоро ще има и издание за Ubuntu. Принципът на работа на програмата видимо е съвсем прост: тя анализира снимки на Космоса и разпознава на тях движещи се обекти, които може да са астероиди.

Зад въпросното приложение обаче стои нов алгоритъм за търсене, който позволява на Asteroid Data Hunter да открива с 15% повече обекти в Астероидния пояс, отколкото е било възможно досега. При това програмата може не само да открива астероидите, ни и да ги идентифицира, като ги съпоставя с вече известни обекти.


Можем да ловим астероиди с безплатно приложение на NASA

© PCWorld България, pcworld

Защо да помагаме на космическата агенция? Приложението Asteroid Data Hunter и новият алгоритъм за търсене ще дадат възможност на NASA да създаде база-данни за околоземните космически тела и обекти в нашата Слънчева система, така че да открива своевременно потенциално опасни за Земята обекти, пресичащи орбитата на планетата ни, както и да планира по-добре предстоящи космически мисии до астероидите. На първо време въпросните мисии ще са само с изследователска цел, но в бъдеще сигурно ще се превърнат и в такива за добив на ресурси. Точно това е основната сфера на дейност на споменатата по-горе компания Planetary Resources, а и в крайна сметка помощта на желаещите да се включат в лова на астероиди ще е в интерес на цялото човечество… или поне така би трябвало да бъде.

Ако проявявате интерес, вероятно ще ви бъде полезно да изгледате следното насочващо видео за приложението Asteroid Data Hunter.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.