Какво щеше да е, ако Земята се въртеше около други звезди?

Отговор на този въпрос дават зрелищни видеоматериали на космическата агенция Роскосмос, които изглеждат като кадри от научно-фантастичен филм.

Всеки, който някога се е отдавал на съзерцание на изгрева или залеза вероятно се е питал как ли би изглеждало това явление, ако Земята се въртеше не около Слънцето, а около друга звезда. Човек с повече въображение сигурно би могъл да си представи гледката. Но друго е, ако тази представа бъде базирана и на реални научни данни.

Точно това ни предлага публикувано в края на миналата седмица кратко видео, в което специалистите от руската космическа агенция Роскосмос ни дават възможност да се насладим на няколко такива космически предположения, които изглеждат като кадри от научно фантастичен филм.

Както ще можете да се уверите и сами от клипчето по-долу, най-впечатляващо определено изглеждат Арктур и Полярната звезда. Наистина, ако задълбаем в подробности, ще се сетим, че Полярната звезда е 2200 пъти по-ярка от Слънцето, и ако беше на удобно за такива кадри разстояние, на Земята нямаше да може да съществува нищо живо. Но това не прави кадрите по-малко красиви.


А ето и още едно любопитно видео от YouTube канала на Роскосмос, което пък ни дава представа как щеше да изглежда небето, ако на мястото на Луната в его се виждаха другите планети от слънчевата система.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.