Най-голямата снимка на Андромеда досега – 1,5 млрд. пиксела

Поредното постижение на научната фотография отново е на космическия телескоп Хъбъл, на чийто официален сайт мъглявината може да се види в недостъпни до момента подробности.

Ако човек знае къде и кога да гледа, при определени условия може да види на небето галактиката Андромеда и с невъоръжено око. А това упражнение със сигурност ще си заслужава, защото въпросната мъглявина е най-отдалечения от нас космически обект (намира се на (2.5 млн. светлинни години от Земята), който може да се види без помощта на оптични прибори.

От друга страна, не е нужно, човек да се пули до посиняване към нощния небосклон, при положение, че има далеч по-лесни и по-ефективни начини да разгледа най-близкия ни съсед в локалната ни група от галактики. А благодарение на новите снимки, направени от космическия телескоп Хъбъл (Hubble Space Telescope - HST), вече можем да видим Андромеда в невиждани до момента подробности. Това става възможно посредством най-голямата до момента снимка на въпросния космически обект. Нейният размер, в достъпния на сайта на телескопа вариант, е 4,3 GB, а резолюцията на фотографията е 69536 x 22230 пиксела. С нея за преглежданетоп на космическата снимка в пълен размер биха били необходими 600 HD телевизора.

Ако не рапзолагате с толкова, можете просто да прегледате най-голямата досега снимка на мъглявината Андромеда досега и от монитора си, като посетите съответната уеб страница на сайта на Хъбъл, където има и удобна зуум-функция.


Най-голямата снимка на Андромеда досега – 1,5 млрд. пиксела

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.