Нова технология от Continental предвижда пътя пред автомобила

Системата, наречена “динамичен електронен хоризонт” може да спести милиони литри гориво на транспортните фирми и да подобри сигурността за пътуващите, твърдят от компанията Continental, позовавайки се на тестовете на еHorizon в Scania.

Концепцията за свързания автомобил (т.нар. Connected Car) получава все повече реализации, които, разбира се, не са самоцелни, а имат чисто практически и доста полезни измерения. Точно това планира да покаже по време на предстоящото изложение за потребителска електроника CES 2015 известният производител на гуми и технологии за автомобилната индустрия Continental с демонстрацията на своя платформа за предвиждане на пътя пред автомобила, наречена “динамичен електронен хоризонт” или eHorizon.

Въпреки, че формално eHorizon влиза в категориите на аввтомобилните мултимедийни системи за “инфотейнмънт”, платформата е доста повече от това. Използвайки картите на HERE на Nokia и облачните аналитични технологии за автомобили на IBM, системата на Continental следи и анализира променящи се фактори като време, инциденти или задръствания за да “предвиди” пътя пред водача. За да има възможност за информация в реално време, динамичният eHorizon използва данни от сензори на други автомобили и източници, включително от интернет. Oблачната инфраструктура на HERE анализира постъпващите данните в реално време и напрекъснато изпраща информация на автомобила за да може той да се адаптира към маршрута. Continental доставя не само хардуера, но и развива алгоритмите, според които всички получавани данни биват анализирани с цел генериране на единен поглед върху дигиталната карта.


Нова технология от Continental предвижда пътя пред автомобила

© PCWorld България, pcworld

Continental изчислява че компаниите, използващи Scania камиони оборудвани с eHorizon са спестили повече от 63 милиона литра дизелово гориво, или около 86 милиона евро от 2012 г. досега. Заедно със Scania Cruise Control с Active Prediction, който вече е стандартно оборудване за камионите на Scania, eHorizon може да намали потреблението на гориво с 3%, според компанията, еHorizon осигурява на адаптивния круз контрол триизмерен профил на маршрута, използвайки топографските данни, дигиталните карти на HERE и GPS сигнала от камиона. Системата за круз контрол използва информацията, за да адаптира автоматично скоростта на камиона към пътя, по този начин активно намалявайки консумацията на гориво.


Нова технология от Continental предвижда пътя пред автомобила

© PCWorld България, pcworld

Благодарение на еHorizon, се подобрява и сигурността, твърдят още от Continental. Така системите за асистиране при управление, включително спирачни и тези за управление може да бъдат подготвени за предстоящи пътни ситуации много преди сензорите на автомобила да разпознаят ситуацията. Ако например динамичният eHorizon алармира водача за започващо задръстване след завоя, автомобилът ще намали постепенно скоростта си, а няма да започне напълно спиране когато сензорите му засекат препятствието.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.