Постигнаха свръх-проводимост при стайна температура

Учени от Института Макс Планк са успели да постигнат свръх-проводимост при стайна температура за кратко и съвсем случайно, но ако успеят да удължат ефекта, вече ще могат да претендират за сериозен научен пробив.

Както може би знаете, една от мечтите на съвременните учени и инженери е постигането на свръх-проводимост – състоянието, при което електрическото съпротивление на материалите е сведено до нула и електрическия ток може да бъде предаван през него без загуби и да се демонстрират зрелищни ефекти като магнитната левитация.

Такова състояние вече е постигано неведнъж, но само при температури, близки до абсолютната нула (-273 градуса по Целзий). През последните години учените успяха да открият и материали, които демонстрират свръх-проводимост при 70 градуса повече (-200 градуса по Целзий). И макар това да не намали особено цената на свръх-проводимостта, материали като т.нар. YBCO (Оксид на итрий, барий и мед) все пак показаха обещаващи качества.

Именно с такъв материал учени от Института Макс Планк са успели да постигнат свръх-проводимост при стайна температура. Наистина продължителността на въпросното състояние на матаериала била само няколко пикосекунди. Всъщност точно поради тази причина откритието било направено съвсем случайно при използване на инфрачервен лазер. Затова засега няма и пълно обяснени за всички процеси, които са протекли по време на експеримента.

В класическите опити с YBCO се наблюдават квантови ефекти, предизвикани от факта, че медните електрони могат да преминават “като призраци” през слоевете на материала, без да взаимодействат с тях.


Постигнаха свръх-проводимост при стайна температура

© PCWorld България, pcworld

В експеримента с инфрачервен лазер се възбуждат и раздвижват атомите в кристална решетка, при което за миг някои слоеве на материала стават по-тънки и има възможност за преминаване на електрони дори при стайни температури.

Ако сега учените успеят да открият и начин ефектът на свръх-проводимост да се поддържа дълго време без скъпи и тежки системи за охлаждане с течен азот, това ще бъде сериозен научен пробив.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.