Норвегия ще строи космическа ферма

Стартиралият в Норвегия 10-годишен проект, наречен Time Scale, ще търси начини за създаването на напълно затворена екосистема, способна да снабдява астронавтите с храна и кислород, без да зависи от външни доставки. Построяването на автономна космическа ферма се очаква към 2050 г.

По проблемите, свързани с отглеждането на растения и храна в Космоса се работи вече от половин век, но до този момент те не са получили кой знае колко задоволителни решения. За да коригират това недотам оптимистично за дългите космически мисии положение на нещата в Норвегия стартират 10-годишен проект, наречен Time Scale. Негова основна цел ще бъде създаването на напълно затворена екосистема, способна да снабдява астронавтите с храна и кислород.

Според наличната информация, въпросната система трябва да осигури пълна автономност при липса на доставки от продоволствие, така че да дава възможност на астронавтите да не зависят от контакти със Земята.


Норвегия ще строи космическа ферма

© PCWorld България, pcworld

Експериментите по проекта ще се провеждат на Международната космическа станция (МКС) и като за начало учените ще се опитат да си изяснят какво е точното количество вода и хранителни вещества, нужни за поддържането на затворен био-цикъл.


Норвегия ще строи космическа ферма

© PCWorld България, pcworld

Засега не се съобщава какъв е точният списък на култури, с които ще се експериментира, но най-вероятно в него ще попаднат растения като домати, маруля и соеви култури. Според предварителните оценки, резултатите от проекта Time Scale ще позволят построяването на автономна космическа ферма към 2050 г.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.