Аутсорсингът може да генерира хиляди работни места у нас

Потенциалът е огромен не само в столицата, но и в провинцията, показва първото споразумение между Великотърновския университет, Българската аутсорсинг асоциация, чиито представители очакват до края на годината работещите в аутсорсинг сектора у нас да достигнат 25 000 души.

Между 2 000 и 3 000 потенциални нови работни места има само във Велико Търново според предварителните прогонзи на Българската аутсорсинг асоцация.  Това стана ясно вчера непосредствено след офциалното подписване на споразумение за сътрудничество между Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и Великотърновския университет  „Св.св. Кирил и Методий“.

На снимката: Стефан Бумов, председател на БАА и дпн Пламен Легкоступ, ректор на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“

Това е и първият договор за сътрудничество, който подписва асоцацията с университет, а основната цел на инициативата е „да се затвори дистанцията между предлаганото от образователната система и това, което се търси от бизнеса“. Във всеки случай Стефан Бумов смята, че партньорските взаимоотношения с университета може да доведат до отварянето на нови работни места във Велико Търново. Сред основните цели на асоциацията е развитие на аутсорсинг секторът извън София, където в момента работят над 85% от заетите в бранша. Според Бумов до края на годината се очаква работещите в аутсорсинга у нас да достигнат 25 000 души. В момента водещи фирми, членуващи в асоциацията търсят активно партньорство с университетски центрове, за да работят заедно за създаването на нови работни места извън София.


Аутсорсингът може да генерира хиляди работни места у нас

© PCWorld България, pcworld

Очаква се търсенето на подобен вид услуги да расте и занапред, така че фирмите от аутсорсинг сектора ще са в състояние да удвоят работните места в идните две-три години. Според БАА бизнесът се нуждае от висококвалифицирани,  добре мотивирани млади хора, които търсят развитие и преследват целите си. Същевременно 24.6% са незаетите младежи във възрастовата група между 15-29 години у нас.

А България е и най-предпочитаното място за аутсорсинг в цяла Европа и е единствената от Стария континент, която попада в топ 10 на световната класация за най-атрактивни дестинации за аутсорсинг, в изследването 2014 Global Services Location Index, което международната консултантска компания A.T. Kearney изготвя сред 51 държави.


Аутсорсингът може да генерира хиляди работни места у нас

© PCWorld България, pcworld

Тази година България заема 9-то място, като се изкачва с осем места в престижния индекс спрямо 2011 г., когато за последно беше направено проучването.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.