Компютри, софтуер и интернет в рекордите на Гинес

Първите издания на Книгата на рекордите на Гинес съвпадат с началото на компютърната епоха, затова и рекордите от света на информационните технологии бързо започнали да пълнят страниците на справочника. Тук са събрани някои от “култовите”постижения в тази област.

Освен че тази година се пада в събота, 15 ноември е и международният ден на Рекордите на Гинес, бележещ 59-годишнината от основаването на изданието, което ги събира. Справочникът на световните рекорди, създаден от сър Хй Бивър през 1955 г. по поръчка на ирландската пивоварна компания Guinness, първоначално е бил замислен като “сериозно” издание. Повечето статии в тогавашната Книга на рекордите на Гинес са били научни, макар и да са представяни в опростен вид. С времето обаче в Книгата започнали да се промъкват все по-далечни от науката факти, които обаче са много любопитни.

Един такъв факт е също, че първоначално целевата аудитория на ранните издания на Книгата на рекордите били редовните посетители на кръчмите (което обяснява и защо именно пивоварна компания стои зад нея), които честичко спорели твърде разгорещено и на не много трезва глава на теми в стил “кой е по-добър и по-голям”. Справочникът на рекордите първоначално бил призван да разрешава тези спорове по мирен начин.  Сега въпросната Книга на рекордите се издава на 20 езика в над 100 страни по света, а общият тираж на изданието възлиза на над 100 милиона екземпляра. Проектът си има и официален уеб сайт, където по всяко време могат да се научават подробности за последно установените рекорди.


Компютри, софтуер и интернет в рекордите на Гинес

© PCWorld България, pcworld

Освен всичко другo, за почти 60 години от своето съществуване Книгата на Гинес е регистрирала както забележителни, така и доста необичайни човешки постижения. Сред тях има и немалко рекорди, свързани с компютри и информационни технологии. Тук за вас избрахме десетина от най-важните (поне според нас) по случай Международният ден на Рекордите на Гинес.Компютри, софтуер и интернет в рекордите на Гинес

© PCWorld България, pcworld


Компютърните рекорди

Първите издания на Книгата на рекордите на Гинес на практика са съвпаднали по време с началото на компютърната епоха през 50-те и 60-те години на миналия век. Затова и рекордите от света на информационните технологии бързо започнали да пълнят страниците на справочника. Тази симбиоза се оказала изгодна и за двете страни: книгата получила интересен и бързо растящ нов раздел, а РС техниката бързо придобила известност и сред хора, които до този момент не се интересували от електроника.

По-долу ще ви представим някои от записаните в Книгата на рекордите на Гинес постижения от света на компютрите, но с уговорката, че някои от тях могат да се окажат остарели, тъй като са взети от едно от миналогодишните издания на справочника. В края на краищата той се обновява веднъж в годината, а всички знаем колко бързо се развиват технологиите. Но стига приказки, ето ги и самите рекорди, които избрахме за вас с надеждата, че повечето от тях все още са актуални.


Най-старият аналогов компютър


Компютри, софтуер и интернет в рекордите на Гинес

© PCWorld България, pcworld

Най-старото известно на науката изчислително устройство е на възраст повече от 2000 години. Създаденият в Древна Гърция механизъм за астрономически изчисления по замисъл и прецизност на изпълнението не е имал аналог чак до 14-и век. Кой точно е създал това чудо на техниката все още не е известно със сигурност, но редица историци приписват авторството на елинския учен Хипарх Никейски.


Първият персонален компютър


Компютри, софтуер и интернет в рекордите на Гинес

© PCWorld България, pcworld

Според Книгата на рекордите на Гинес, “пионерът” пазара на персоналните изчислителни системи е компютърът, наречен Simon, създаден от Едмънд Бъркли през 1950 г. Устройството е било оборудвано с внушителните по това време 12 бита (!) оперативна памет и се е продавало за $600.

Продължава на следващата страница


Първият РС моноблок


Компютри, софтуер и интернет в рекордите на Гинес

© PCWorld България, pcworld

Станалите популярни сравнително наскоро компютри от тип моноблок (или all-in-one РС), всъщност съществуват вече повече от четири десетилетия. За прародител на съвременните All-in-One машини е прието да се смята моделът Hewlett-Packard 9830. Той е бил решение от “премиален” клас, за което свидетелства и наличието на хард диск – през 1972 г. такъв магнитен носител се е смятал за страхотен разкош в света на РС системите.


Първият суперкомпютър


Компютри, софтуер и интернет в рекордите на Гинес

© PCWorld България, pcworld

“Суперкомпютри” обикновено се наричат изчислителните системи, които съществено превъзхождат по бързодействие и мощност масовите РС устройства в съответния момент. А за първо такова изчислително “чудовище” е приет компютърът Cray-1, създаден през 1976 г. След инвестиция на стойност $8,8 млн., създателите на машината успели да постигнат рекордната тогава производителност от 160 MFLOPs (милиона операции с плаваща запетая в секунда).


Най-мощният квантов компютър


Компютри, софтуер и интернет в рекордите на Гинес

© PCWorld България, pcworld

Докато класическите компютри работят с бинарни данни (условни единици и нули), квантовите системи използват т.нар. “кубити”, които могат да приемат стойности както единица и нула, така и двете едновременно. През 2001 г. в изследователски център на IBM е стартиран квантов компютър с мощност 7 кубита. От тогава досега са провеждани множество експерименти по прилагане на квантова механика за изчислителни системи, но този рекорд на IBM (поне доколкото ни е известно) досега не е подобрен.


Най-малкият транзистор


Компютри, софтуер и интернет в рекордите на Гинес

© PCWorld България, pcworld

През 2010 г. екип учени от UNSW Centre for Quantum Computer Technology (Австралия) и University of Wisconsin-Madison (САЩ) са съобщили за успешното създаване на най-малкия до момента транзистор, който се състои от “квантови точки”. Въпросният транзистор всъщност е полупроводников материал с размер 4 nm, в който има само седем атома фосфор. За сравнение, за производство на такива микроелементи в електронната промишленост днес се използва масово 22-нанометров, а отскоро и 14-нанометров технологични процеси.


Най-скъпата компютърна мишка


Компютри, софтуер и интернет в рекордите на Гинес

© PCWorld България, pcworld

Както се оказва, швейцарците могат да правят не само скъпи и точни часовници, но също и компютърни периферии и аксесоари за хора с дебели портфейли. Швейцарската компания Pat Says Now например е създала най-скъпата в света компютърна мишка, наречена Diamond Flower. За въпросния манипулатор, направен от 18-каратово бяло злато и украсен с 59 брилянта, създателите му искат “само” $26 хиляди.


Най-далечната Wi-Fi връзка


Компютри, софтуер и интернет в рекордите на Гинес

© PCWorld България, pcworld


Ако мислите, че Wi-Fi стандартите са виновни за ограниченото разстояние, на което може да “хвърля” домашния ви рутер, по-добре прочетете това: През 2004 г. трима американски компютърни ентусиасти успели да осъществят Wi-Fi връзка между два компютъра на разстояние … 88,6 км (!). За целта те използвали мрежови адаптери съвместими със спецификацията Wi-Fi 802.11b и самоделни антени. Е, трябва все пак да се направи уточнението, че експериментът е проведен в пустинята недалеч от Лас Вегас, така че между двата компютъра не е имало никакви прегради.


Първият уеб браузър

През 1993 г. на бял свят излиза първия в света уеб браузър с графичен интерфейс - NCSA Mosaic, създаден от програмисти от Университета на Илинойс (САЩ). До този момент програмите от такъв тип просто не били нужни поради простата причина, че “Световната мрежа” като такава не съществувала. Браузърът NCSA Mosaic бил предназначен за използване в операционната система Windows и именно неговият изходен код лежи в основата на програмите Netscape Navigator и Internet Explorer.


Компютри, софтуер и интернет в рекордите на Гинес

© PCWorld България, pcworld


Най-продължителната кариера на програмист
 

Когато говорим за рекорди от света на компютрите няма как да пропуснем да споменем и името на човека, посветил над 50 години от своя живот на разработката на софтуер. Роденият в Япония Канеюки Ямагучи бил назначен на длъжност програмист в компанията ITOCHU през 1964 г., а през 1999 г, основал собствената си компания IS22, където, доколкото знаем, продължава да разработва софтуер и до ден днешен. Въпреки, че е регистриран световен рекордьор по продължителност на програмистка кариера, господин Ямагучи явно съвсем не държи да става публична личност – не успяхме да намерим дори негова снимка в Интернет.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.