Историята на рока може да се види и за няколко секунди

Онлайн ресурсът 100 Years of Rock дава лесна за възприемане визуализация на историческите и идейните взаимовръзки между стиловете и жанровете в рока, предоставяйки и редица любопитни факти за любимата на мнозина музика.

Знаете ли, че прародителите на съвременната рок музика са се появили още през 19 век, като корените им са в мексиканската фолк музика? А как и през какви точно метаморфози са преминали, докато се превърнат в съвременни музикални стилове като, да речем, този наречен „електронен метал“? А откъде произлиза т.нар. „симфоничен метъл“?

Всичко това,а и още много – всъщност практически цялата история на рок музиката – може да се научи от интересеният нов онлайн ресурс, наречен  100 Years of Rock. Той предоставя приятна за ползване и лесна за възприемане визуализация на историческите и идейните взаимовръзки между стиловете и жанровете в рок музиката.

Както може да се види, истинският бум на рока е през 60-те години на XX в., а повторението му е през 80-те, след което появата на нови жанрове „засега“ на практика спира в края на 90-те. Всеки от рок-жанровете е представен с етикет, при клик върху който, започва изпълнение на главния негов представител – група или изпълнител.


Историята на рока може да се види и за няколко секунди

© PCWorld България, pcworld

Във всеки случай, от 100 Years of Rock определено могат да се научат редица любопитни факти за любимата на мнозина рок музика. Къде другаде например можете да разберете, че ако Дейв Грол свири на барабани, това е гръндж, а ако същият изпълнител издевателства над китарата вече минаваме към пост-гръндж?

Разбира се, историята на рока е добре и многократно описвана и в редица други онлайн ресурси (например този), които също не бива да се омаловажават.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.