Intel насърчава гимназиалните иновации у нас с Galileo платки

Десетки български гимназисти от различни училища в страната вече разработват проекти с отворената хардуерна платформа Intel Galileo Board, базирана на процесор Intel Quark SoC X1000

Компанията Intel обяви старта на пилотен проект, с който ще насърчава креативността с използване на технологии на процесорния гигант за ученици от средните училища в България. Става въпрос за инициатива в рамките на фирмената програма Intel Galileo, насочена към подпомагане на основното и средното образование в света. Казано по-точно, наскоро Intel е започнала прилагането на Open-Source Galileo платки в България. Като първа стъпка от проекта, десетки български гимназисти от разнообразни училища вече са започнали да разработват проекти с Intel Galileo Board – микроконтролерна платка, базирана на процесор Intel Quark SoC X1000.

Intel Galileo е първата платка, базирана на Intel архитектура, проектирана да бъде хардуерно и софтуерно съвместима с разширителни платки проектирани за платформата Arduino Uno R3, уточняват от компанията. Устройството е проектирано специално за творци, ученици, преподаватели и любители на „направи-си-сам“ електроника.

Гимназистите на възраст от 14 до 19 години изследваха възможностите, предоставяни от Intel Galileo на летен семинар, който се проведе наскоро във Варна. По време на Galileo семинара, учениците обсъдиха разнообразни възможности за Galileo-базирани проекти като системи за интелигентно управление на домашни или офис уреди, свързани с Интернета на нещата – добавяне на компютърно управление и комуникация между устройствата. Други идеи, обсъждани на семинара включваха малък робот с безжични сензорни мрежи, както и система, която включва машинно обучение в малък робот.

По време на Galileo семинара беше обявен и конкурс за идеи и най-добрите проектни идеи ще бъдат наградени с хардуерно оборудване, необходимо за изпълнение на съответните идеи. Резултатите ще бъдат обявени в началото на 2015 година.


Intel насърчава гимназиалните иновации у нас с Galileo платки

© PCWorld България, pcworld

Летният Galileo семинар беше проведен в сътрудничество между Intel, КМТ, Института по математика и информатика към БАН и Съюза на математиците в България. Целта му беше да представи възможностите на Intel Galileo пред български гимназисти, със способности да правят изследователски проекти в сферата на науките, технологиите, инженерството и математиката, и да ги насърчи да използват микроконтролера в техните проекти. Двудневният семинар беше ръководен от представители на лятната изследователска школа (RSS) с подкрепата на специалисти от Института по математика и информатика на БАН.

Двудневният семинар се фокусира както върху софтуерните, така и върху хардуерните аспекти на Galileo, като обясни както подробностите, свързани с програмирането, изисквани за начертаването на схеми на Galileo, така и инженерните подробности на такива платки, както и начини как те могат да бъдат вградени в по-големи устройства.

Семинарът беше проведен сред участници в XV-тата годишна лятна изследователска школа в България (RSS). RSS е годишно събитие, което всеки август събира над 40 ученици на възраст от 14 до 19 години за три седмици интензивна работна среда под насоките на старши изследователи от Българската академия на науките, докторанти от водещи университети и представители на индустрията, обясниха от Intel.

По програмата Intel Galileo се провеждат пилотни проекти в няколко училища в Европа, като ИТ гигантът планира да разшири инициативата в допълнителни училища на Стария континент. През изминалото десетилетие, Intel е инвестирала повече от $1 милиард в основното, средното и висшето образование в над 60 държави.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.