Дефиниция на съвременните тех термини

Сред страниците на PCWorld постоянно боравим с тех ориентирана терминология.

Владимир Георгиев

Сред страниците на PCWorld постоянно боравим с тех ориентирана терминология. Понякога използваме съкращения и понятия, които нямат конкретен превод, а други тепърва се установяват като част от съвременната тех култура. Затова сме подготвили материал, който да ви държи в тон със съвременната терминология.

Разбира се, няма да претендираме, че следната компилация включва всяко обозначение и наименование – голяма част вече са познати на всеки, който борави с компютри и джаджи, – а ще акцентираме върху нови и криворазбрани термини, както и такива, чието значение е добре да си припомним. 


Hackintosh: Хакинтош е компютър, който не е съставен от Apple-ски хардуер, но използва операционната система Mac OS X. Най-често това са осезаемо по-евтини РС-та спрямо Mac.

NFC (Near Field Communication): NFC се използва за безжична комуникация на близки разстояния. NFC може да се използва за много и различни неща, но в последно време доби популярност като технология за бързо споделяне между смартфони. Пример за това е Android Beam, който позволява споделянето на плейлисти и друго съдържание единствено с допирането на два телефона един до друг.

Refurbished: Този термин е един от многото, които нямат адекватен и еднозначен превод на български. Става въпрос за хардуер – лаптоп, смартфон или някоя друга част, който е бил върнат на производителя, поправен е, а след това отново пуснат за продажба, но на по-ниска цена. Понякога оригиналът може да е бил дефектирал, но терминът се използва дори за хардуер, който не е разопакован и е върнат на производителя.Дефиниция на съвременните тех термини

© PCWorld България, pcworld


UPnP (Universal Plug and Play): UPnP е функция, която позволява на устройствата в една домашна мрежа да се откриват едни други и да споделят данни и услуги.

Net Neutrality: Неутралният Интернет, както подсказва името, е с идеята Интернет да се превърне в безплатна и отворена платформа за всички потребители по света. Проектът е доста комплексен, но основното е, че ще промени начина, по който използваме Глобалната мрежа. Основната цел е всеки сайт – независимо дали става въпрос за Google, CNN, Amazon или който и да е, – да бъде третиран еднакво, що се отнася до достъп и скорост.

OAuth: OAuth е отворен протокол, който позволява да подсигурите данните си, като ограничавате достъпа на конкретни приложения до конкретна информация. OAuth е това, което използвате, за да се логвате в сайтове като Facebook, Twitter, Google и т.н.Дефиниция на съвременните тех термини

© PCWorld България, pcworld


SEO (Search Engine Optimization): SEO е процесът на избутване на сайт напред в резултатите на търсачките, така че да има възможност да достигне до по-широка аудитория.

Ad Hoc Network: Това е безжична мрежа, която позволява на две устройства да комуникират директно помежду си без необходимостта от друго, външно оборудване. Полезна е при споделянето на файлове между компютри, също както и за мултиплейър гейминг.

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol): DHCP е това, което разпределя IP адресите към всяко устройство в една мрежа. Освен това гарантира, че няма да има два компютъра, които ще са с еднакъв адрес (което би причинило проблеми).

MAC Address (Media Access Control Address): MAC адресът е уникален номер, чрез който хардуер бива разпознаван в мрежа – приемете го като личната карта на вашия хардуер.

NAS (Network Attached Storage): NAS е устройство (малък компютър или хард диск), което съхранява файлове, достъпни до всеки в мрежа. Превръщането на стара машина в NAS е елементарна работа, а може да се използва и за медия стриймване, мрежов бекъп или за сваляне на торенти.

NAT (Network Address Translation): NAT е това, което превежда уебсайт към локалната мрежа, за да можете да взаимодействате с Интернет и обратно. Също така прави възможно стотици (или само няколко) компютри да имат достъп до Интернет чрез само един рутер, без това да създава технически проблеми.

Proxy Server: Прокси сървърът стои между вас и Интернет, за да предава информация. Мислете за него като за т. нар. „развален телефон“ - казвате нещо на някого, а този някой го съобщава на трета страна. Прокси сървърът има две основни цели: да подобрява Интернет скоростта, като предоставя наскоро посетените уебсайтове на локалния хард диск, а също и да филтрира съдържанието, до което искате достъп. Не на последно място, когато използвате прокси, можете да залъжете Интернет да си мисли, че сте на място, на което всъщност не сте.Дефиниция на съвременните тех термини

© PCWorld България, pcworld


SSH (Secure Shell): SSH се използва за свързването на компютър (или друго Интернет свързано устройство) към друг компютър през подсигурена мрежа. Най-често се използва за контролирането на машини от далечно разстояние, но влиза в полза и при свързването на Android или iOS устройство към РС-то.

Tethering: Тетъринг е, когато използвате Интернет връзката на едно устройство (най-често това е смартфон), за да я споделите с друго (друг смартфон, таблет или компютър).

TLS (Transport Layer Security): TLS и неговият предшественик SSL (Secure Socket Layer) свързват компютъра ви към подсигурен сървър в Интернет. TLS криптира и защитава данните, които изпращате, и именно заради това най-често се използва от електронните пощи, виртуалното банкиране, онлайн шопинга и социалните мрежи.

Codec: Кодекът е програма, която кодира или декодира видео, за да може да бъде пуснато. В общи линии кодекът смалява големи филмови файлове и ги трансформира в удобни за гледане на дадено устройство. В днешно време съществуват толкова много видеоформати, че доста хора използва пакети с кодеци или специални програми, които съдържат множество кодеци и са готови да възпроизведат почти всичко.

DRM (Digital Rights Management): DRM е технология, която ограничава използването на съдържание, след като е било продадено. Най-често заключва това съдържание към личен акаунт, за да не е възможно споделянето с други. DRM се използва за електронни книги, клипове и, разбира се, игри.

Lossless: Този термин се отнася към видео или музика, които не са били променяни по никакъв начин спрямо оригиналната им версия. При рипването на DVD, ако запазите всичките достойнства на съдържанието като размер, качество и битрейт, това е „lossless“.Дефиниция на съвременните тех термини

© PCWorld България, pcworld


Lossy: Това е лаконичният термин, който описва акта на компресиране на файл, така че да не заема прекалено много място. Това са файлове като MP3 и AAC. Когато се прави компресиране, реално се изтриват парчета данни и по този начин се губи от качеството за сметка на капацитета.

Text Expansion: Така се нарича софтуерът, който следи какво пишете и се задейства от фраза или клавишна комбинация. Например ако напишете „brb“, програмата ще го замести автоматично с „Be Right Back“.

App Launcher: Лънчерите са програмки, които бързо извеждат приложения с натискането на само един бутон или с осъществяване на жест; те могат да правят и много други неща, но това е основното им предназначение.Дефиниция на съвременните тех термини

© PCWorld България, pcworld


Push Notifications: Известията са изскачащи съобщения, които се появяват на мобилно устройство или компютър от приложения. Те обикновено идват под формата на електронни съобщения, Facebook известия, а понякога и напомнят за нещо, което трябва да бъде свършено.

Sandboxing: Sandboxing-ът е мярка за сигурност, използвана от операционните системи и програми, ограничаващи софтуера от достъпа на файлове, които не би трябвало да пипат. Вие или вашият компютър можете да поставяте дадена програма в sandbox режим.Дефиниция на съвременните тех термини

© PCWorld България, pcworld


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.