Jibo е първият социален робот за дома

Роботът Jibo е разработен като интерактивен компаньон и семеен помощник, който може да очарова потребителите по уникален начин, благодарение на способността си да имитира хората в процеса на общуването си с тях

Домашните роботи са буквално на прага ни. Това стана ясно тези дни, когато на специално мероприятие в Нй Йорк известната изследователка от центъра Media Lab към Масачусетския технологичен институт (MIT) Синтия Бризил (Cynthia Breazeal), която е и пионер в т.нар. социална робототехника, представи нов робот, наречен Jibo.

За разлика от досегашните модели на специалистката, създавани изклчително за изследователски цели и използване в болници , моделът Jibo е предназначен за обикновените хора и за използване в домашни условия. Според Синтия Бризил, роботчето се отличава с харизматичност и дружелюбие, които могат да покорят сърцата на обикновените потребители и да  му помогнат да стане “част от семейството”.

За съжаление, Jibo не може да се придвижва съвсем самостоятелно из стаите на дома и да манипулира с различни предмети, но пък владее други номера – например да се върти около себе си, да “мига с очи” и да разказва за себе си. По думите на Бризил, Jibo  е разработен като интерактивен компаньон и семеен помощник, който може да очарова потребителите по начин, какъвто не владеят никакви други компютърни устройства. При това, тайната не е в някакви особени компоненти или процесори а в емоциите и по-точно в способността на Jibo да имитира хората в процеса на общуването си с тях.


Jibo е първият социален робот за дома

© PCWorld България, pcworld

Jibo ще се предлага на пазара с определен набор предварително инсталирани приложения или “навици”, както ги нарича Синтия Бризил, които помагат на роботчето да влиза в различни роли. Например Jibo може да служи като оператор, който следи движенията на лицата докато прави снимки на семейството. Роботчето може да се използва и като персонален секретар и да напомня на членовете на семейството за важни срещи, мероприятия или други задачи за деня. Jiboможе също да разказва приказки на децата, да служи като устройство за видео комуникация и др.


Jibo е първият социален робот за дома

© PCWorld България, pcworld

Синтия Бризил е наясно, че на този етап Jibo не разкрива пълния потенциал на доомашния робот, затова отваря платформата за странични разработчици, които биха могли да разширят функционалните възможности на устройството. Това е и една от причините събирането на средства за производството на роботчето да става посредством платформата за групово финансиране Indiegogo. Там, ако някой реши да спонсорира проекта с $499, може да разчита, че ще получи Jibo към Коледа през 2015 г. Наборът за разработчици струва $599 и включва пълен SDK пакет и достъп до програмата за разработчици на Jibo. Доставките на Jibo за разработчици трябва да започнат през есента на 2015 г.

Колкото до хардуера, в основата на Jibo лежи неназован ARM процесор, а програмната платформа е на базата на ОС Linux. Роботът има две 3D-камери със система за разпознаване на лица и набор сензори, разположени по целия корпус. Три малки двигателя и ремъчна предавка позволяват на Jibo да се придвижва плавно и бързо по равни повърхности. Jibo e екипиран също с няколко 360-градусови микрофона, два високоговорителя, Wi-Fi и Bluetooth модули за безжична връзка, както и LCD дисплей. Батерията, която не е в ключена в комплекта за доставка може да осигури до 30 мин. автономна работа на устройството. Самият робот е висок 28 см и тежи 2,7 кг., а диаметърът на конусообразното му тяло в основата е 15 см. Корпусът е направен от алуминий, пластмаса и стъкло.

На видео клипчетата по-долу могат да се видят някои от основните възможности на Jibo.


Редно е да се отбележи, че за момента изделието все още е в ранен етап на разработка и до излизането на финалната версия то най-вероятно ще се сдобие с доста повече възможности.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.