Бил Гейтс вече не е най-богатият човек на планетата

Титлата се връща отново при мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим, чието състояние към днешна дата възлиза на $79,6 млрд – с $500 млн. повече от това на Бил Гейтс.

След като през миналата година Уилям Хенри Гейтс III, по-известен като Бил Гейтс, си върна титлата на най-богат човек в света, тази пролет той отново я е отстъпил на своя главен опонент по лично състояние – мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим (Carolos Slim, вдясно на втората снимка долу). Поне така твърди бизнес изданието Forbes, в чийто редовен месечен рейтинг на най-богатите в света, попадат само хора, притежаващи над $1 млрд.

До март тази година класацията на Forbes се е оглавявала от основателя на Microsoft, който по оценките на изданието е разполагал със $76 млрд., докато Карлос Слим е имал $72 млрд. В края на юни състоянието на господин Слим е оценявано на $74,5 млрд., но само за 10 дни, в периода от 1 до 11 юли, мексиканският магнат е успял да заработи още $5,1 млрд. В резултат на това този месец той е на върха на класацията на най-богатите с активи на стойност $79,6 млрд., докато Бил Гейтс има с $500 млн. по-малко ($79,1 млрд.) и изпада на второ място.


Бил Гейтс вече не е най-богатият човек на планетата

© PCWorld България, pcworld

Бързото нарастване на състоянието на Карлос Слим се обяснява с положителната реакция на инвеститорите на решението за предстоящо разделяне на активите на притежаваната от мексиканеца компания. То е взето заради нови държавни изисквания, според които един телеком оператор, работещ в Мексико, не може да контролира повече от 50% от пазара. В същото време притежаваната от Слим корпорация América Móvil към момента държи около 70% от мобилния пазар в страната и около 80% от този на фиксираните комуникации.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.