NASA започва да лови астероиди през 2019 г.

Досега са набелязани общо девет потенциални кандидати за хващане – астероиди, които имат благоприятни орбити и подходящи размери за реализиране на лова в рамките на мисията Asteroid Redirect Mission (ARM) на NASA.

Тези дни космическата агенция NASA конкретизира своите планове за мисията по хващане и доставка на астероид на ретроградна орбита около Луната с цел по-нататъшното му изучаване. Според официалната информация, NASA ще започне подготовката за стартиране на мисията за пренасочване на астероид Asteroid Redirect Mission (ARM) още през 2018 г. – дотогава специалистите на агенцията трябва да се определили окончателно подходящо за хващане космическо тяло. През 2019 г. трябва да бъде изстрелян и специалният космически апарат, на който ще бъде възложено да хване астероида.

Засега в NASA разглеждат два най-вероятни сценария за реализацията на първия етап от мисията: хващане на неголям цял астероид с диаметър до 10 метра или отчупване на парче с подобни размери от по-голям астероид. След хващането на цял астероид или част от такъв ще започне вторият етап на мисията – промяна на траекторията на движение на небесното тяло и преместването му на лунна орбита. Окончателното решение за това кой точно сценарий ще бъде реализиран (за лов на цял астероид или на парче от такъв) би трябвало да бъде взето към края на настоящата година.

Към днешна дата потенциалните кандидати за хващане са общо девет астероида, които имат благоприятни орбити и подходящи размери за реализиране на първия вариант за мисията ARM. Сред тях се намира и астероидът 2011 MD, чиято снимка, направена с телескопа Spitzer, може да се види по-долу.


NASA започва да лови астероиди през 2019 г.

© PCWorld България, pcworld

Съобщава се също, че NASA ще отдели $4,9 млн. за програма за финансиране на изследователски проекти, които ще решават определени технически задачи и проблеми за мисията ARM. С други думи, за лова на астероиди NASA ще разчита и на странична научна помощ, а въпросните изследвания трябва да бъдат завършени в шестмесечен срок, като се започне от юли. За това време трябва да бъдат подобрени и обмислени до край концепциите на системите и ключовите технологии за реализацията на мисията ARM. Ще бъдат търсени и комерсиални партньори за подкрепа на роботизираната мисия.

Тук е мястото да се отбележи, че освен описания план за хващане на астероид NASA разглежда и съпровождаща инициатива в лицето на мисията OSIRIS-Rex. Тя предвижда изпращане на космическия апарат OSIRIS-Rex към астероида Bennu за събиране и доставка на образци от космическото тяло.

Според специалистите от NASA, мисиите за подробно изучаване на градивните елементи на астероидите могат да дадат на човечеството повече информация за миналото- на Слънчевата система и за механизмите на формиране на планетите и техните спътници.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.