Компютърна програма за първи път премина теста на Тюринг

Руска програма е убедила една трета от събеседниците си в Turing Test 2014 Prize, че говорят с 13 –годишно момче от Одеса. Това дава надежда за създаването на Изкуствен интелект, но според скептиците създава и опасност за развитието на кибер-престъпността.

Миналата събота в ИТ-индустрията се е случило важно събитие, което може да разпали отново интереса към разработките на системи за изкуствен интелект (ИИ). Казано по-точно, компютърна програма за първи път е успяла да премине Теста на Тюринг, съобщава публикация на британския Университет на Рединг, където е било проведено редовното мероприятие Turing Test 2014 Prize.

Компютърна програма за първи път премина теста на Тюринг

В случай, че сте забравили, споменатият тест е експеримент, предложен от британския математик Алан Тюринг през 1950 г. в статията му "Изчислителни машини и разум" (Computing Machinery and Intelligence), публикувана в списание "Mind" (сп. "Съзнание/Ум"). Тестът е за проверка дали компютърът може да мисли в човешкия смисъл на думата. Изпитанието, станало известно по-късно като "Тест на Тюринг" се базира на взаимодействие на група съдии с човек и с компютър, при което между участниците няма зрителен контакт. Чрез въпроси и отговори съдиите трябва да определят кой от участниците в разговора е човек и кой – компютър. Ако машината успее да заблуди хората-съдии и ги накара да сгрешат в определянето на това кой кой е, се смята, че тя най-малкото може да имитира мисловна дейност.

В случая, по време на споменатото мероприятие Turing Test 2014 Prize руска компютърна програма на един от участвалите екипи от Санкт Петербург (които са били всичко на всичко пет) е успяла да убеди само за 5 минути 33% от съдиите, че е 13-годишно момче на име Евгени Гусман от Одеса. Според условията за участие Тестът на Тюринг се смята за успешно преминат, ако компютърът е убедил поне 30% от събеседниците си, че е човек.

Интересно е да се отбележи, че по време на конкурса Turing Test 2014 Prize не е имало никакви ограничения относно тематиката на общуването, а тематиката на дискусиите не е била известна на участниците предварително.

Според специалисти, преминаването на теста на Тюринг (за което е учредена и специална невръчвана досега награда в рамките на конкурса AI Loebner) потвърждава теоретичната възможност за създаване на изкуствен интелект и със сигурност ще върне интереса към разработките на системи за ИИ. Има обаче и учени, които смятат, че ИИ технологията може да бъде и опасна, тъй като създава и предпоставки за злоупотреби, ако се използва например за кибер-престъпления. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.