Още две награди за България от научния турнир Intel ISEF

Гимназистите Румен Данговски и Райна Гаджева спечелиха големи награди на Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) – второ и трето място в категория Математически науки.

Двама български гимназисти печелят големи награди на най-голямото предуниверситетско състезание в света за наука и инженерство, Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), стана ясно след финала на турнира. Румен Данговски, на 18 години, от София, и Райна Гаджева, на 18 години, от Пазарджик, са класирани съответно на второ и трето място в категория Математически науки на престижния научен форум, който се състоя от 11 до 16 май в Лос Анджелис, САЩ. За своя проект Райна Гаджева получи също и специална награда от Американското математическо общество (AMS).

Румен Данговски печели второ място на Intel ISEF в категория Математически науки и $1,500 с проект на алгебрични структури, които не са комутативни, т.е. редът на операциите е значим. Както обяснява той, "преди да излезете, вие извършвате операции като обуване на чорапи и обуване на обувки. Но когато размените реда на операциите, резултатът е различенШ. Такива структури са свързани с квантовата физика и имат най-различни приложения. Той разглежда безкраен ред, наречен долен централен ред, който индикира „нивото" на некомутативност на алгебрична структура. Основният фокус на изследването е в изучаването на последователни елементи от долните централни редове на алгебри с полиномни тъждества. Той прави това с помощта на компютърни изчисления и математическа теория относно свойствата на PI-алгебрите и теорията на представянията.


Още две награди за България от научния турнир Intel ISEF

© PCWorld България, pcworld

Райна Гаджева се завръща от конкурса с 2 награди – една голяма награда – трето място на Intel ISEF в категория Математически науки и $1,000; както и специална награда – трето място от Американското математическо общество. Нейният проект е за покриване на квадрати с размер малко по-голям от цяло число. Темата на този проект е повлияна от класически комбинаторен геометричен отворен проблем, който отново разпали интерес – покриване на равнинни фигури. В проекта тя изучава броя на единичните квадрати, които са нужни са покриването на определен по-голям квадрат. Решение на този въпрос е намерено само в един случай, и това е отворен проблем, който е обект на интерес за много математици в миналото и днес.

Според официалната информация, в тазгодишното издание на Intel International Science and Engineering Fair първо място печели 15-годишният Нейтън Хан. Той е награден за разработвеното на машинен образователен софтуерен инструмент за изучаване на мутации на гена, свързан с рака на гърдата. Като използва данни от публични бази данни, Нейтън Хан изучава детайлните характеристики на множество мутации на BRCA1, генът подтискащ тумори, за да „обучи" своя софтуер да прави разлика между мутациите, които могат да причинят заболяване и тези, които не могат. Този инструмент бележи 81 процента ниво на точност и може да бъде използван за по-точно идентифициране на опасността от рак при BRCA1 генни мутации. Нейтън Хан получи наградата Gordon E. Moore Award от US$75,000, наречена в чест на съоснователя на Intel и учен, Гордън Муур.


Още две награди за България от научния турнир Intel ISEF

© PCWorld България, pcworld

Още информация за турнира и тазгодишните победители в различните области може да се прочете и в официалното прес-съобщение на организаторите на най-голямото в света международно състезание за наука за гимназисти, което отличава най-обещаващите в света ученици предприемачи, иноватори и учени 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.