Google патентова контактни лещи с вградени камери

Сред възможните приложения на контактните лещи с камери е например система за оказване на помощ на слабо виждащи или напълно незрящи хора. За съжаление, засега от Google не съобщават планове за комерсиализация на въпросните устройства.

Вероятно мнозина от вас си спомнят, че през януари вече недотам секретната лаборатория Google X, създала популярни проекти като очилата Glass и самоуправляемите автомобили, съобщи за разработването на "умни" контактни лещи, предназначени да помагат на хора, страдащи от диабет. Въпреки, че въпросният проект е далеч от своя завършек, от Google изглежда имат идеи и за други типове умни контактни лещи, които могат да намерят приложения и в по-различни области на човешкото битие – например високотехнологичното шпиониране.

Това става ясно от забелязана наскоро на сайта на патентното ведомство на САЩ (USPTO), заявка на Google, в която Интернет гигантът разказва за контактни лещи с вградени микрокамери. Според замисъла на компанията, с помощта на вградени датчици, едни такива лещи могат да следят накъде гледа потребителя и да правят снимки в подходящия момент. Сигнал за затварянето на блендата може да бъде, да речем, двойно бързо мигане или специфично спускане на клепачите.


Google патентова контактни лещи с вградени камери

© PCWorld България, pcworld

Засега не става много ясно в какъв точно вид търсещата патент разработка ще може да бъде реализирана на практика. Едно от възможните приложения на контактните лещи с камери може да е например система за оказване на помощ на слабо виждащи или напълно незрящи хора. Евентуалното предаване на изображението от камерата на смартфон например може да дава звукова информация с помощта на специфични приложения за гласови предупреждения и подсказки. Любителите на високотехнологични шпионски джаджи вероятно също ще намерят за какво да използват чифт такива лещи.


Google патентова контактни лещи с вградени камери

© PCWorld България, pcworld

Така или иначе обаче, засега от Google не съобщават планове за комерсиализация на въпросните устройства. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.