И частни фирми ще експлоатират лунните ресурси

NASA вече приема предложения от страна на компании, които искат да се включат в разработката на ресурсите на Луната, въпреки, че приетото международно право не предвижда такива възможности.

Американската аеро-космическа агенция NASA е решила да обедини услията си с частни компании, за да може възможно най-бързо да пристъпи към изследване и добив на ценни ресурси от Луната. В рамките на програмата Lunar Cargo Transportation and Landing by Soft Touchdown (CATALYST), агенцията NASA ще приема предложения от частни компании до 17 март т.г. След тази дата (за съжаление от NASA не уточняват кога) една или няколко компании ще спечелят договор за разработка и създаване на роботи, които ще могат да пристъпят към геологично разузнаване на естествения спътник на Земята. Това е първата стъпка по пътя към добива на природни ресурси от Луната.Следващият етап ще бъде създаването на специални заводи за преработка на добитите ресурси и обезпечаване на транспортни комуникации между Луната и Земята.

Според официалната информация, споразумението между NASA и частните компании ще бъде сключено при специални условия без пряко финансиране. Т.е. аеро-космическата агенция няма да финансира проектите в пълен обем, като ще предложи само поддръжка на компаниите.

Тук е мястото да се отбележи, че NASA вече използва подобна схема на сътрудничество с компании, които обслужват Международната Космическа Станция (МКС), и досега от нея на печалба са и двете страни. Всъщност няма и много други алтернативи, тъй като недостатъчното държавно финансиране на космическите програми принуждава NASA да търси нови начини за сътрудничество с частния сектор за по-нататъшното изследване на космоса.


И частни фирми ще експлоатират лунните ресурси

© PCWorld България, pcworld

В същото време, според международния договор за космоса, подписан в ООН през 1967 г., нито една страна не може да претендира за собственост на Луната. Именно затова добивът на ресурси от спътника напоследък е предмет на много дискусии. Или както обобщава професорът по палеонтология Йън Кроуфорд в интервю за британското издание The Telegraph:

"Понастоящем съществуват множество основания за развитието на международното право в тази област, тъй като през 1967-а не се предвиждаше възможност Луната да бъде изследвана от субекти, различни от националните държави. Очевидно е, че установените норми сега са твърде остарели и в международния договор за космоса трябва да се внесят някои промени, които ще позволят на частни компании да изследват Луната". 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.