Google разкри кои са най-популярните музикални стилове

Компанията стартира нова уеб услуга, наречена Google Music Timeline, която визуализира динамиката в популярността на различните музикални стилов през последните години – от средата на XX век до сега.

Интернет гигантът Google продължава да показва интересни уеб проекти. Най-пресният например е услугата Music Timeline, която дава любопитен исторически поглед върху динамиката в популярността на различните музикални стилов през последните години.

Google Music Timeline обхваща периода от средата на XX век до сега, а посетителите на новия онлайн ресурс могат да видят какви точно музикални жанрове и стилове са се ползвали с най-високи предпочитания в различни периоди от време. На генерираните графики например може да се види, че джазът е бил най-популярния стил до края на 50-те години на миналия век, докато през 60-те рязко е нараснала популярността на рока и попа.

Music Timeline може да даде поглед и към развитието на отделните направления вътре във всеки от музикалните жанрове. Освен това в услугата са представени и най-известните изпълнители за всеки от стиловете.


Google разкри кои са най-популярните музикални стилове

© PCWorld България, pcworld

Редно е да се отбележи все пак, че информацията в новия онлайн ресурс Music Timeline е базирана на агрегирани данни от Google Play Music. Това означава, че уеб услугата по-скоро показва съвременното ниво на популярност на различните жанрове и изпълнители (т.е. какво се слуша най-много сега от пуснатата по-рано музика), а не реалната историческа популярност на музикалните стилове (т.е. това, което в действителност са слушали по-рано). Но и така, статистиката пак е интересна. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.